"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У ЄС назвали умови для створення повноцінного газового хабу в Україні

Понеділок, 25 вересня 2017, 14:35

Європейський Союз назвав ключові умови для створення повноцінного газового хабу в Україні.

Про це повідомив директор департаменту нафтогазового комплексу Міненерговугілля Олександр Лісніченко, пише прес-служба Міненерговугілля.

За словами Лісніченка, Європа очікує від України демонополізації ринку, запуску нового оператора ГТС, приросту видобутку, переносу точки прийому російського газу на східний кордон, розширення коридору "північ-південь" та залучення інтернаціональних операторів до управління вітчизняною ГТС для створення в Україні повноцінного газового хабу.

ЄС та СЕС висловили думку, що проект "Північний потік" створює монопольне утворення, яке потребує жорсткого регулювання, оскільки воно знижує конкуренцію. Європейці переконані, що транзит газу має бути збережений через Україну.

Реклама:

Крім того, на форумі було відзначено зусилля України з реформування газового сектору. За оцінкою СЕС та ЄС, Україна найшвидше за всіх у ЄС реформує газовий сектор.

Нагадаємо, Єврокомісія вважає важливим збереження транзиту російського газу через Україну після 2019 року і пропонує посередництво в переговорах Росії та України з цього питання.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко запропонував змінити принцип транзиту і надавати послуги з транспортування російського газу через українську територію не "Газпрому", а його європейським покупцям.

Росія заявляла, що готова зберегти частину транзиту газу через Україну, якщо це виявиться вигідніше, ніж постачати газ за новими газопроводами: "Турецьким потоком" і "Північним потоком-2".

Читайте також: Трубі — "труба"? Хто загрожує газотранспортній системі України

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: