"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін не підтримує пропозицію RAB-регулювання, висунуту НКРЕКП

Середа, 9 серпня 2017, 13:31

Кабінет Міністрів не підтримав пропозицію RAB-регулювання енергопостачальних компаній, яку висунула Національна комісія, що здійснює регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг.

Про це під час засідання уряду в середу, 9 серпня, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

За словами прем'єра, RAB-тариф, який висунула НКРЕКП є несправедливим, необ'єктивним, не відповідає умовам прозорості,  а також може призвести до зайвих видатків громадян за оплату електроенергії

"Наша позиція полягає в тому, щоб НКРЕКП провела всі розрахунки, обговорення з експертним середовищем за конкретними пунктами ", - заявив Гройсман.

Реклама:

"Схема, яку вони вводять працювати не може", - додав він.
Прем'єр-міністр також доручив міністру економічного розвитку та торгівлі Степану Кубіву та міністру енергетики Ігорю Насалику зайнятися організацією обговорення рішень НКРЕКП щодо RAB-регулювання.

Раніше повідомлялось, що Уряд підтримує впровадження RAB-регулювання з метою енергомодернізації обленерго, але не у такому вигляді як це пропонує Національна космісія з регулювання енергетики та комунальних послуг.

Як зазначалося, НКРЕКП підготувала нормативну базу для переведення енергокомпаній на RAB-регулювання.

Голова комісії Дмитро Вовк заявив, що перехід на стимулююче регулювання дозволить енергокомпаніям залучати інвестиції, підвищити енергоефективність, надійність та якість послуг, а в довгостроковій перспективі і знизити тарифи.

Виходячи з документу, комісія збирається закласти в так зване RAB-регулювання дохідність для обленерго на рівні 12,5% річних на нову базу (йдеться про інвестиції в нові активи) та так само 12,5 річних дохідності на стару базу (наявні активи компаній).

На думку експерта з енергетики Андрія Геруса, це дасть можливість власникам обленерго отримувати близько 30 млрд грн щорічно, оскільки "такий RAB-тариф збільшить тариф обленерго у 3 рази".

Також він наголошує, що "cтара база" активів обленерго була оцінена за новою методикою і через це їх вартість зросла удвічі.

Крім цього, він вважає, що ставка 12,5% на нову базу не буде спонукати обленерго  інвестувати в розвиток мереж (наразі банки пропонують близько 15% річних для вкладів - ЕП).

Стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання – система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток та модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!