Відключення ОРДО від електропостачання матиме позитивні наслідки - голова "Укренерго"

Середа, 26 липня 2017, 17:25

Неконтрольовані території нарощували заборгованість і не постачали електроенергію до "Об’єднаних енергосистем", тому припинення електропостачання матиме позитивні наслідки.

Про це заявив голова НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук на брифінгу.

"Були витримані всі необхідні процедури. Звернулося ДП "Енергоринок" (з пропозицією про відключення постачання електроенергії - ред.), було отримано погодження міністерства енергетики, і з сьогоднішньої доби перетоки на неконтрольованій території дорівнюють нулю", - повідомив він.

"Жодних інших додаткових наслідків для енергосистеми України немає. Перетоки були від’ємними, на користь неконтрольованих територій", - додав Ковальчук.

За словами голови НЕК, "Енергоринок" прийняв відповідне рішення через велику заборгованість з оплати за спожиту електроенергію.

"Там були проблеми з розрахунками. Відповідно, наразі будемо мати позитивні наслідки в тій частині, що приросту заборгованості точно не буде", - сказав він.

Ковальчук додав, що внаслідок так званої "приватизації" майна на неконтрольованій території (крім мереж "Укренерго"), з-за лінії перетину не відбувається постачання електроенергії в "Об’єднані енергосистеми України".

Голова НЕК не володіє точною інформацією щодо заборгованості, але сказав що це "багатосотмільйонні суми".

Ковальчук повідомив, що перетоки електроенергії в ОРДО становили 25-30 МВт.

"Процес відключення розпочався в березні поточного року. По Донецькій області відбулася затримка, оскільки частина споживачів на контрольованій території отримувала електрику з неконтрольованої території", - додав він.

"Зараз, в першу чергу, очікувалося гарантоване живлення міста Авдіївка не з неконтрольованої території", - резюмував Ковальчук.

Як повідомлялося, 26 липня "Укренерго" повністю припинило постачання електроенергії в ОРДО.

У так званому "міністерстві вугілля та енергетики" терористичної організації "ДНР" заявили, що "самопроголошена республіка не залежить від України в питаннях електроенергії і припинення поставок електроенергії не позначиться на споживачах".

Нагадаємо, продовження постачань на неконтрольовані території Донецької області погоджувалося з необхідністю завершення будівництва нової лінії електропередач до Авдіївки.

Як відомо, пошкодження високовольтної лінії 110 кВ сталося 11 березня 2017 року в результаті бойових дій. Авдіївка (близько 22 тис. мешканців), Авдіївський коксохім та Донецька фільтрувальна станція лишились без електрики.

13 березня в Авдіївці погодили режим тиші для відновлення електрики.

Відзначимо, що теплова електростанція Старобешівська входить до складу Донбасенерго. Вона працює на непідконтрольній території Донецької області і з початку 2015 року недоотримує гроші з України за відпущену електроенергію. Зуївська ТЕС також знаходиться на непідконтрольній українській владі території та належить "ДТЕК Енерго" Ріната Ахметова.

Як повідомлялося, 25 квітня 2017 року Україна зупинила подачу електроенергії на окуповану територію Луганської області через несплату за поставлену та спожиту електроенергію.

Олександр Колесніченко, ЕП