Суркіси звинувачують Мінфін та НБУ у зловживанні владою

П'ятниця, 9 червня 2017, 14:35

Сім’я Григорія та Ігоря Суркісів подала до суду на Міністерство фінансів та Нацбанк за зловживання владою.

Про це йдеться в ухвалі Печерського райсуду, повідомляє Finbalance .

Згідно з документом, досліджуються обставини невиконання службовими особами Міністерства фінансів, НБУ та Приватбанку ухвали Печерського райсуду від 9 лютого 2017, яким він задовольнив клопотання компаній, пов’язанних із Суркісами.

Мова йде про забезпечення їхнього позову до Приватбанку та його кіпрської філії, які суд зобов'язав нарахувати та виплатити відсотки за депозитними рахунками цих осіб, а також виплатити кошти, розміщені на рахунках цих компаній.

Окружний адмінсуд м. Києва розглядає позов згаданих компаній до НБУ і Фонду гарантування про визнання протиправною заборону видаткових операцій з рахунків пов`язаних осіб.

17 травня госпсуд м. Києва повернув Мінфіну без розгляду його позов до компаній, які пов’язували з Суркісами – Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP, Tamplemon Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Lumil Investments LLP, Sofinam Investments LLP і Фонду гарантування про визнання припиненими депозитних договорів цих 6 компаній з Приватбанком.

Нагадаємо, Кабінет міністрів 18 грудня прийняв рішення про націоналізацію Приватбанку і купівлю Міністерством фінансів 100% його акцій за 1 грн.

На етапі тимчасової адміністрації в банку була проведена процедура конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in).

27 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом А-банку до НБУ, Фонду гарантування й тимчасового адміністратора Приватбанку.

Голова правління Приватбанку Олександр Шлапак заявив, що в позовах до банку йдеться про суми близько 1 млрд гривень зобов'язань перед сім'єю Суркісів і близько 360 млн гривень - перед колишніми акціонерами банку.