СБУ перешкоджає конкуренції на тендерах "Укртрансгазу" - ЗМІ

Вівторок, 6 червня 2017, 12:40

Служба безпеки намагається усунути конкурентів двох фірм з ознаками фіктивності на закупівлях для філії "Укртрансгазу".

Про це повідомляють "Наші гроші".

У 2016 році головними постачальниками "Укргазенергосервісу" (філії "Укртрансгазу") стали дві фірми – ТОВ "Промтехнафтогазпостач" і ТОВ "Рапідстрім".

В лютому 2016 року обидві фірми потрапили в одне кримінальне провадження, порушене державною фіскальною службою за обготівкування грошей. "Промтехнафтогазпостач" і "Рапідстрім" опинились у переліку суб’єктів з ознаками "фіктивності" та "транзитності", який розміщено у судовому держреєстрі.

Однак, це не завадило цим фірмам спочатку на "паперових" торгах, а потім і у "Прозорро" виграти тендерів для обслуговування філії "Укртрансгазу" на майже 200 мільйонів – "Промтехнафтогазпостач" отримав 117,14 млн грн, "Рапідстрім" ще 86,85 млн грн, розігравши майже всі підряди винятково між собою.

Рік тому, коли ці фірми вперше заявились на тендер "Укргазенергосервісу", то замовник для підтвердження досвіду вимагав лише лист самих учасників, що у них є і співробітники, і необхідний досвід та знання.

Однак у січні 2017 року на один з таких тендерів очікуваною вартістю 34,59 млн грн. прийшли "позасистемні" конкуренти - "Укрспецстальпоставка" та "Галнафтогаз".

Після цього "Укртрансгаз" посилив вимоги до учасників тендеру - тепер треба було надати копії договорів про поставки запчастин до газоперекачувальних агрегатів підприємствам нафтогазового комплексу за останні п’ять років.

А оскільки такий "досвід" мали лише фірми Януковича ТОВ "Укртурборемонт", ТОВ "Турботрейд", ТОВ "Турболінкс" та ТОВ "Промінвеставтоматика", а також згадані фірми з ознаками фіктивності "Промтехнафтогазпостач" і "Рапідстрім", то інші учасники перестали відповідати вимогам до учасників тендеру.

Результатом відсутності реальної конкуренції стало зниження ціни в ході аукціону на 1 відсоток від очікуваної ціни.

Навесні 2017 року команда голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва домоглась контролю над "Укртрансгазом".

В ході проведення однієї із закупівель на очікувану суму 41,31 млн грн тендерний комітет вже встиг відмовити "Галнафтогазу" у послабленні вимог до підтвердження досвіду, тому компанія навіть не подала заявку.

На початку травня "Укргазенергосервіс" акцептував пропозиції "Рапідстріму" (30,04 млн грн.) та "Промтехнафтогазпостачу" (11,25 млн грн.), які були нижчі від очікуваної ціни тендеру на 0,03%.

22 травня тендерний комітет філії відхилив раніше акцептовані заявки, а 2 червня відмінив тендер взагалі. За неофіційними даними, одночасно були зупинені проплати по кільком раніше укладеним договорам.

Як повідомляла ЕП, саме в цей час голова СБУ написав листа прем’єр-міністру Гройсману про необхідність завершення процесів закупівлі товарно-матеріальних цінностей, запущених ПАТ "Укртрансгаз" в минулі роки.