Світовий трейдер купив перший обсяг газу на українській біржі

Четвер, 18 травня 2017, 13:35

Світовий сировинний трейдер Trafigura придбав близько третини виставленого на продаж газу.

Про це стало відомо ЕП з власних джерел.

На торговому майданчику Української енергетичної біржі відбулися чергові електронні біржові торги природним газом - Полтавської газонафтової компанії. На торги було виставлено 14,5 млн метрів кубічних природного газу ресурсу червня 2017 року.

На торги вийшли 24 компанії, заявки яких перевищили пропозиції продавця майже в 6 разів, що в свою чергу дозволило створити високий рівень конкуренції. За деякими лотами учасники зробили більше 30 кроків на підвищення ціни.

За результатами торгів, весь виставлених обсяг природного газу по був реалізований середньозважений ціні 6 830,69 грн / тис.м.куб, що на більш ніж 5% вище за стартову ціну ресурсу. Загальна вартість реалізованого ресурсу склала 99,045 млн.грн.

"На сьогоднішніх торгах ми були приємно здивовані не тільки присутністю великого світового гравця компанії Трафігура, але і загальними результатами торгів. Для нас, а також для всього ринку - це вкрай позитивний сигнал, адже за такої умови можна гарантувати, що торги проходять прозоро і високоефективно ", - додав комерційний директор ПГНК Андрій Довганюк.

За даними ЕП компанія Trafigura купила близько 30% (біля 4 млн. м. куб.) від загального обсягу виставленого ресурсу.

Нагадаємо, сировинний трейдер Trafigura відкрив свій офіс в Україні.

Trafigura була заснована в 1993 році групою трейдерів, які пішли з компанії Marc Rich Co, яка пізніше трансформувалася в Glencore. У квітні 2017 року Trafigura виграла лот ПАТ Укртрансгаз на поставку в квітні-грудні 2017 року 218 млн куб.м. газу за 1,35 млрд грн.

Економічна правда