Європейці досі зберігають старих грошей на 15 мільярдів євро

Четвер, 6 квітня 2017, 17:45

Застарілі банкноти і монети на загальну суму понад 15 мільярдів євро все ще не обміняли на євро в країнах єврозони.

Про це пише Bloomberg.

Майже половина коштів знаходиться в Німеччині, незважаючи на те, що там євро був введений в обіг раніше, ніж, наприклад, в Латвії та Литві, які останніми з 19 країн Євросоюзу почали використовувати євро.

На другому місці після Німеччини виявилася Франція, де збереглася велика кількість франків. На третьому місці - Іспанія.

Близько третини від загальної кількості застарілих банкнот і монет в єврозоні тепер не приносять користі. 12 національних центральних банків відмовилися від своїх обов'язків по вилученню грошей з обігу. Термін обміну банкнот закінчився у Франції, Італії, Фінляндії та Греції.

На щастя для жителів Німеччини, їм не потрібно поспішати. Бундесбанк заявив, що буде "до нескінченності" обмінювати "необмежену кількість" німецьких марок. Банк Португалії, навпаки, припинив обмінювати монети в кінці того ж року, коли був прийнятий євро, що зробило непотрібними 48% ескудо, які перебували в обігу.

Крайні терміни для обміну готівки були проблемою для деяких жителів єврозони, які упустили можливість обміняти свої накопичення. Банку Італії в минулому році було наказано викупити ліру на суму 2,5 млн євро після того, як представники громадськості поскаржилися в конституційний суд країни на необгрунтовану заміну терміну обміну грошей в 2011 році.

Нагадаємо, Європейський центральний банк з 4 квітня ввів у обіг нову купюру номіналом 50 євро.

Економічна правда