Україна може втратити 2,5 мільярда експортної виручки через дефіцит добрив - ФРУ

Понеділок, 3 квітня 2017, 20:06

Дефіцит мінеральних добрив у розмірі 34% може призвести до втрати 2,5 млрд доларів експортної виручки.

Про це йдеться у аналітичному дослідженні Федерації роботодавців України та Союзу хіміків України.

У прес-релізі ФРУ наголошується, що нестача 278 тисяч тон аміачної селітри, 140 тисяч тон КАС та 258 тисяч тон карбаміду склалась через простій українських хімічних підприємств та припинення імпорту мінеральних добрив з інших країн.

"Поставки імпортних добрив за демпінговими цінами призвели до нечесної конкуренції, внаслідок якої вітчизняні підприємства змушені були зупинити виробництво. Однак імпортери не змогли задовільнити попит, і не зможуть ліквідувати дефіцит протягом найближчого місяця, який залишився до закінчення посівної", – зазначив гендиректор ФРУ Руслан Іллічов.

У ФРУ повідомили, що крайній строк довнесення добрив через ранню весну спливає 30 квітня.

"Єдиний вихід – негайне відновлення газопостачання українських хімічних підприємств та введення в дію рішення про запровадження антидемпінгового мита на імпортні добрива", – зазначається у прес-релізі.

Нагадаємо, 7 березня "Укртрансгаз" розпочав обмеження газопостачання ПАТ "Рівнеазот", ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" і ПАТ "Азот" через борги.

Як відомо, ПАТ "Рівнеазот" і черкаський "Азот", а також два хімзаводи, які простоюють - "Концерн Стирол" (Горлівка) і "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" (Сєвєродонецьк) належать Дмитру Фірташу.

Як відомо, Фірташ був головою ФРУ до вересня 2016 року.

Після Фірташа федерацією керує голова спостережної ради ВАТ "Ветропак Гостомельський склозавод" та президент Асоціації підприємств скляної промисловості Дмитро Олійник.

Економічна правда