НАБУ взялося за постачальників вугілля на "Центренерго"

Понеділок, 3 квітня 2017, 15:38

Детективи НАБУ розслідують факти зловживання службовим становищем службовими особами ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" при закупівлі вугілля та постачання його на "Центренерго".

Про це прес-служба НАБУ повідомила "Нашим грошам" у відповідь на запит щодо обшуків на "Краснолиманській".

Дії кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 ("Зловживання владою або службовим становищем, що спричинили тяжкі наслідки"), ч. 3 ст. 209 ("Легалізація та відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі") КК України.

У фокусі розслідувачів - угоди на загальну суму понад 1,2 млрд гривень. В ході розслідування детективи викрили схеми, за якими приватні компанії-посередники закуповували вугілля в підприємства за цінами, що відрізнялися від ринкових, задля подальшого постачання його ПАТ "Центренерго". Але фактичне постачання здійснювалося напряму - від ДП до ПАТ "Центренерго".

Через такі дії суб’єкти підприємництва, що входять до сфери відання Міненерговугілля, у яких частка державної власності та корпоративних прав держави становить понад 50%, зазнали суттєвих збитків.

Розслідування за наведеними фактами детектив НАБУ розпочали в липні 2016 року. Досудове розслідування триває. Про підозру поки нікому не повідомлено.

Нагадаємо, 31 березня ЗМІ повідомили про обшуки НАБУ на "Краснолиманській".

Неофіційно повідомлялось про те, що обшуки були пов’язані з фірмами "Дантрейд лтд" і "Торговий дім-ресурс", через які вугілля державної шахти поставлялось на державні ТЕС.

Про ці ж компанії згадувалось у повідомленні ЕП щодо обшуків у офісі нардепа Сергія Трегубенка у бізнес-центрі "Парус" у грудні 2016 року.

Трегубенка раніше називали "смотрящим" за вугільною галуззю від групи бізнес-партнера президента Ігоря Кононенка. Однак минулої осені він втратив вплив на Міністерство енергетики після відставки з поста заступника глави відомства Дмитра Лабоженка.

Після того новим "смотрящим" почали називати Віталія Кропачова, який взяв під контроль вуглезбагачувальні фабрики Олександра Януковича, але нібито не зміг перебрати контроль над "Краснолиманською".