Газовики заступилися за Фірташа, назвавши вимоги "Нафтогазу" дивними

Понеділок, 10 квітня 2017, 18:32

"Асоціація газового ринку України" назвала дивним заклик "Нафтогазу" ліквідувати регіональні газозбутові підприємства, а виконувані ними функції передати самій НАК.

Про це йдеться у заяві асоціації.

"У заяві "Нафтогаз" у некоректній формі закликає уряд ліквідувати регіональні газозбутові підприємств, а виконувані ними функції передати самій НАК", - йдеться у повідомленні.

В асоціації заявили, що зазначені газозбутові підприємства створені у 2015 році, за часів прем’єрства Арсенія Яценюка, на виконання закону "Про засади функціонування ринку газу", шляхом виокремлення зі складу облгазів.

"Жодного випадку відмови газозбутових підприємств від виконання своїх зобов’язань, банкрутств газозбутових підприємств, тощо, в Україні не відбулося", - повідомляє прес-служба.

"Здатність же "Нафтогазу" взяти на себе виконання функцій абонентського обліку газу викликає сумнів", - йдеться у заяві.

"Ініціатива НАКу виглядає більш ніж дивною, а її економічна доцільність вельми сумнівна. Подібні дії "Нафтогазу" можуть мати на меті посилення її монопольної позиції на газовому ринку України всупереч національному та європейському законодавству", - повідомляє асоціація.

Як наголошується, заява НАК є такою, "що завдає шкоди діловій репутації суб’єктів газового ринку та не відповідає нормам ділової етики".

"Дії "Нафтогазу" скидаються на спробу усунути з газового ринку конкурентів, що створені та здійснюють свою діяльність у повній відповідності до українського та європейського законодавства", - йдеться у заяві.

"У зв’язку з вищевикладеним, Асоціація звернеться до Секретаріату Енергетичного співтовариства з запитом щодо відповідності заяви "Нафтогазу" нормам європейського газового законодавства", - підсумували в асоціації.

Нагадаємо, "Нафтогаз" 4 квітня випустив заяву, в якій звернувся до Кабміну, НКРЕ та АМКУ з вимогою усунути монополію Group DF Дмитра Фірташа на ринку постачання газу для населення.

"Нафтогаз звертає увагу на те, що так звані "газзбути" - псевдо-постачальники газу, переважна більшість яких належать Group DF, - є непотрібними посередниками на ринку газу для населення, не несуть відповідальності та ризиків, пов’язаних із постачанням газу та не створюють додаткової цінності для споживачів", - йшлося в заяві.

"Асоціація газового ринку України" заснована у 2015 році. До її складу входять товариства з газопостачання та газифікації "Гадячгаз", "Кременчукгаз", "Лубнигаз", "Одесагаз", "Полтавагаз" та "Херсонгаз", засновані ними газозбутові підприємства, а також інші підприємства газової галузі.

Економічна правда