Загальні тенденції на ринку первинного житла в СНД

П'ятниця, 31 березня 2017, 17:04

Незважаючи на відмінності в економічній і політичній ситуаціях, тенденції на ринку первинного житла в Києві, Мінську й Астані дуже схожі.

На тлі економічної кризи, ситуація на ринку первинного житла України продовжує залишатися неоднозначною. Згідно з даними української компанії ЛУН.ua, ціни на новобудови в минулому році трохи стабілізувалися, однак це поки не варто розглядати як позитивний показник, що свідчить про поліпшення ситуації.

Якщо подивитися на те, яким чином розвиваються події в сусідніх Білорусі та Казахстані, то там теж все далеко не так райдужно. Тенденції для ринків нашої країни і цих держав схожі, однак існують і відмінності – це результат політики, особливостей законодавства та інших індивідуальних внутрішньодержавних процесів. Так де ж ситуація найбільш стабільна і сприятлива і чому?

Що відбувалося з ринком первинного житла Києва

Якщо подивитися на те, скільки коштували новобудови Києва на початку і в кінці 2016, а також відстежити динаміку зміни цін на них, скориставшись даними каталогу ЛУН.ua, ви побачите, що протягом року вони практично не змінювалися. За підсумками 2016 року середня вартість впала на 2%, а значення мінімальних цін трохи зросло.

У перевагах покупців намітилася нова тенденція, яка полягає в тому, що інвестори почали вкладати гроші в новобудови класу комфорт, а ось для себе люди, як і раніше, купують квартири недорогі і малометражні.

Іпотека за нинішньої ставки, що перевищує 20% річних, для більшості українців є занадто дорогою, тому квартири за допомогою цього фінансового інструменту купуються зараз нечасто. В основному люди воліють придбати нове житло за рахунок продажу старого, заощаджень, у рідкісних випадках на виплату.

У той же час в Білорусі

Новобудови Мінська з початку 2016 року пропонувалися в меншій кількості, що пов'язано зі зниженням темпів будівництва. Ціни на пропозиції первинного ринку тут також скорочувалися, але протягом року відзначалися і періоди незначного зростання, що дозволило за підсумками 2016 р. показати не надто значне зниження розцінок. У Білорусі на ринку первинного житла працюють приватні та державні забудовники, які можуть запропонувати покупцям житло по відверто демпінговим цінам.

Найбільш затребуваним тут є житло класу економ і стандарт, а ось більш висококласна нерухомість шукає свого покупця довго.

Іпотека в Білорусі не працює, проте на ринку присутні дуже привабливі для покупців програми розстрочки, яка може пропонуватися на тривалий термін до 5 і навіть 10 років.

А що в Казахстані

Якщо подивитися на ринок первинного житла Казахстану, зокрема на житлові комплекси Астани, то можна побачити, що вартість квадратного метра й тут знижувалася. Але якщо в 2015 році ціни впали майже на 20%, то за підсумками 2016 їх падіння склало трохи більше 3%.

Іпотека в країні сьогодні теж непопулярна. Ставки дуже високі, та й вимога до розміру початкового внеску не дозволяє використовувати цей фінансовий інструмент так само часто, як це було до кризи. А ось розстрочка від забудовників стала більш затребувана й умови її надання поступово стають різноманітнішими, що робить такий спосіб придбання нерухомості ще більш популярним.

У Казахстані також спостерігається зростання попиту на малометражне житло, особливо на варіанти з готовим оздобленням. Елітні ж проекти перестали користуватися попитом і будуються в набагато меншій кількості.