В Україні зривається посівна через борги хімпідтриємств Фірташа

Четвер, 16 березня 2017, 18:09

В Україні склалася критична ситуація з посівною через дефіцит мінеральних добрив.

Про це повідомила прес-служба "Українського клубу аграрного бізнесу".

Народні депутати та аграрії звернулися до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо термінового відновлення роботи українських хімічних підприємств.

"Через обмеження "Укртрансгазом" газопостачання двох хімічних підприємств компанії Ostchem (ПАТ "Рівнеазот", ПАТ "Азот", які забезпечують виробництво 80% азотних добрив в Україні, була призупинена їх робота", - заявили в асоціації.

"Дефіцит добрив, що склався на ринку, може призвести до значних втрат сільськогосподарського виробництва, недоотримання валютної виручки і серйозної кризи в агропромисловому комплексі", - йдеться у прес-релізі.

"Внесення азотних добрив - це надважлива частина агротехнології. Якщо сьогодні їх не внести, то вся попередня робота на полях буде знівельована, у тому числі й внесенні попередньо інші типи добрив та використання якісного насіння чи захисту", - пояснив Тарас Висоцький, генеральний директор УКАБ.

"Треба розуміти, якщо відбувається відхилення на 5-10% від запланованої технології, це негативно впливає на врожайність", - додав він.

Нагадаємо, 7 березня "Укртрансгаз" розпочав обмеження газопостачання ПАТ "Рівнеазот", ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" і ПАТ "Азот" через борги.

Як відомо, ПАТ "Рівнеазот" і черкаський "Азот", а також два хімзаводи, які простоюють - "Концерн Стирол" (Горлівка) і "Сєвєродонецьке об'єднання Азот" (Сєвєродонецьк) належать Дмитру Фірташу.

Економічна правда