OVERTIME: ГОЛОВНІ ПОДІЇ ДНЯ

Вівторок, 21 лютого 2017, 21:00

Фірташа заарештували, широкомасштабна кібероперація проти України та інші новини за 21 лютого.

Фірташ дня. Вищий земельний суд Відня задовольнив позов австрійської прокуратури на попереднє рішення австрійського суду, який відмовив в екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа до США.

Пізніше стало відомо, що його затримали у Відні. Речниця прокуратури наголосила, що технічно затримання не пов'язане з рішенням суду про екстрадицію і здійснюється на підставі європейського ордера, виданого Іспанією, де його звинувачують у відмиванні грошей.

Нижче, в текстах дня, є посилання на переклад дуже крутої статті Bloomberg, яка нагадує про причини арешту, але якщо ви не дочитаєте, продублюємо її відразу ось тут.

Зрада дня. Фірми, які почали імпортувати великі обсяги скрапленого газу з Росії після того, як СБУ ініціювало застосування санкцій до 16 інших компаній-імпортерів, пов’язані з Віктором Медведчуком, а також мають опосередкований стосунок до кондитерської корпорації "Рошен".

Про блокаду ОРДЛО. Єнакіївський металургійний завод і ПАТ "Краснодонвугілля", що входять до групи "Метінвест" і розташовані на окупованій території, зупиняють виробництво через блокаду залізничного сполучення в зоні АТО.

Також "Штаб блокади" заявляє, що Гройсман озвучив їм дві пропозиції.

Гройсман нібито запропонував по-перше, щоб представники штабу увійшли до комісії з "обміну полоненими".

По друге, Кабінет міністрів скасовує дозволи, видані СБУ на переміщення товарів, і видає постанову, що регулює переміщення вантажів у відповідності з законом про боротьбу з тероризмом.

За словами прес-секретаря прем’єра, Гройсман бачився з учасниками "блокади Донбасу" напередодні й заявив їм, що уряд готовий посилювати контроль за переміщенням товарів на сході в межах свої повноважень.

А ще сьогодні Гройсман доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості створити до осені електронний майданчик для торгівлі вугіллям.

Про кібернетичну загрозу. Міжнародна компанія в сфері безпеки CyberX виявила, що проти України на сьогодні ведеться широкомасштабна кібероперація під назвою BugDrop.

CyberX підтвердив принаймні 70 успішно атакованих жертв в низці секторів, в тому числі серед об'єктивно критичної інфраструктури, засобів масової інформації та наукових установ.

І ще трохи:

Державне підприємство "Укрспирт" не буде підвищувати ціну на спирт із березня 2017 року.

На "Платинум Банк" не знайшлося покупців - його ліквідують.

21 лютого котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку станом на 17:00 встановилися на рівні 27,02-27,05 гривні за долар.

Тексти дня:

"Вісім кроків: від блокади до енергетичної незалежності".

Блокада може нашкодити українській енергетиці, тому після затвердження плану щодо забезпечення енергонезалежності від ОРДЛО доцільно пом'якшити блокаду і почати пропускати хоча б мінімальні партії вагонів з вугіллям.

"Чи врятує Трамп олігарха в позолоченій клітці?"

Ситуація навколо видачі США Дмитра Фірташа стане тестом намірів нової адміністрації щодо Росії.

"Прибуття: які дари Falcon 9 несе людству з космосу?"

19 лютого 2017 року, немов на кадрах науково-фантастичного фільму, перша ступінь ракети-носія Falcon 9 пройшла крізь шаруваті хмари атмосфери і плавно опустилася на посадковий майданчик космічного центру Кеннеді (Флорида, США). Те, що 60 років тому вважалося науковою фантастикою, тепер стало реальністю.