МВФ виділить Монголії 5,5 мільярда доларів кредиту

Неділя, 19 лютого 2017, 14:05

Монголія уклала угоду з Міжнародний валютним фондом і іншими кредиторами про надання їй пакету фінансової допомоги в розмірі 5,5 млрд доларів.

Про це пише Російська служба ВВС.

Як зазначається, економіка країни швидко росла в 2011-2013 роки завдяки притоку іноземних інвесторів, які вкладали величезні кошти в розробку мінеральних ресурсів. Однак в 2016 році в країні вибухнула економічна криза в зв'язку з ростом дефіциту бюджету і падінням експортних доходів.

Монголії погрожував дефолт у зв'язку з її нездатністю виплатити в березні 580 млн доларів в рахунок погашення суверенного боргу.

Пакет фінансової стабілізації, який погодилися надати країні Всесвітній банк, Азіатський банк розвитку і двосторонні партнери, в тому числі Японія і Південна Корея, надасть Улан-Батор близько 3 млрд доларів на обслуговування суверенного боргу.

Крім цього Народний банк Китаю готовий розширити можливості запозичення Монголією нових коштів обсягом 2,19 млрд доларів, а МВФ запропонує країні позики на термін до трьох років обсягом 440 млн доларів.

"Фінансова консолідація має для нас першочергове значення, оскільки необережна фінансова політика в минулому стала основним джерелом нинішніх економічних труднощів і високої заборгованості  Монголії", - заявив Коші Мата, глава групи радників МВФ, які вели переговори щодо угоди.

Монголія зобов'язалася провести ряд заходів по скороченню бюджетного дефіциту, однак витрат на соціальні потреби, за словами влади, це не торкнеться.

У минулому році зростання ВВП в Монголії становило 1 відсоток, що стало найнижчим показником за сім років. Введення заходів фінансової та бюджетної дисципліни, передбачених нинішнім угодою, за словами експертів, може привести до рецесії.