Вперше після санкцій Іран відправив нафтотанкери в Європу

Неділя, 29 січня 2017, 11:31

Два іранських нафтових супертанкера, що належать Національній іранській танкерній компанії (NITC), попрямували в найбільший торговий порт Європи Роттердам вперше після зняття санкцій з ісламської республіки в січні минулого року.

Про це повідомили джерела в галузі, пише Reuters.

За даними системи спостереження за суднами в терміналі Reuters, супертанкери Snow і Huge з 4 мільйонами барелів нафти покинули термінал в порту Харк та тримають курс на Роттердам.

До сьогоднішнього дня європейські покупці іранської нафти воліли фрахтувати судна інших компаній.

Очевидно, що Іран крок за кроком долає перешкоди на шляху до відновлення частки ринку, втраченої в період дії західних санкцій.

В період дії санкцій міжнародні страхові компанії неохоче співпрацювали з Іраном, через що експорт нафти з нього скоротився до рекордно низької позначки в 1 мільйон барелів на добу. Досанкційний обсяг поставок нафти з Ірану становив 3 мільйони барелів на добу.

Ускладнювали роботу NITC і труднощі з отриманням міжнародного сертифікату для іранських суден, що відкриває доступ до більшості світових портів.

Але нещодавно глобальні страховики морських вантажоперевезень уклали угоду, що виключає з роботи з Іраном перестраховиків з США, що дозволить забезпечити майже повне страхове покриття експортних поставок іранської нафти і приверне в порт країни нових судновласників.

Угода набуває чинності з 20 лютого.

Те, що іранські судна відпливли в порт Роттердама, ймовірно, говорить про те, що Тегерану, який планує наростити поставки високосірчистої нафти в Європу, буде простіше боротися за частку ринку в регіоні, враховуючи недавнє рішення країн-членів Організації країн-нафтоекспортерів (ОПЕК) скоротити видобуток.

При цьому скорочення поставок ОПЕК в основному торкнеться Європи і США, меншою мірою – Азії, так як здобувачі не хочуть поступатися частою ринку в регіоні, де їх позиції вже тіснить важка нафта з США.

Іран, у свою чергу, не забув скористатися винятком з пакту ОПЕК і на початку січня продав понад 13 мільйонів барелів нафти, що зберігається в морських танкерах.

За словами джерела, кількість танкерів з непроданою іранською нафтою на цьому тижні скоротилася до 11 проти 14 на початку січня.