Коболєв закликає ЄС дотримуватися рівних умов у газових угодах

П'ятниця, 9 грудня 2016, 15:45

Голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв закликає європейських партнерів до рівного підходу і відмови від сепаратних операцій на ринку газу.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його переконанням, виключення при імплементації законодавства ЄС ділять ринок газу на частини і призводять до різних його трактувань.  

"Ми надали інформацію про численні випадки таких зловживань щодо України. Ми поділяємо заклопотаність Польщі з приводу проектів OPAL і Nord Stream-2, реалізація яких створить "вузькі місця" в центральній і східній Європі, призведе до зростання зловживань домінантним становищем", — сказав він.

Коболєв додав, що відмова від винятків при реформі ринку газу України дозволила істотно поліпшити безпеку поставок.

Нагадаємо, в кінці жовтня Єврокомісія дозволила Газпрому збільшити потужністьна прокачування газу по газопроводу OPAL, який об'єднує Північний потік з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи. Російському монополісту раніше були доступні тільки 50% потужності газопроводу.

Рішення ЄС дозволило російській компанії отримати доступ ще до 32% потужності труби і тим самим наростити експорт по цьому каналу в обхід України більш ніж на 9 млрд кубометрів газу.

Тоді, Коболєв, заявив, що доступ "Газпрому" до OPAL може зменшити транзитну виручку України від прокачування газу на суму від 290 млн доларів до 425 млн доларів.