З держбанків через маніпуляції з ОВДП вивели півмільярда - ГПУ

Четвер, 15 грудня 2016, 14:31

Головне слідче управління Генпрокуратури проводить досудове розслідування у справі виведення з держбанків коштів через операції з ОВДП.

Про це пише Liga.net.

Досудовим розслідуванням встановлено, що з 2012 по 2014 рік невстановлені посадові особи держбанків, навмисне (в інтересах компаній Фондовий актив, Бонд і інших) провели ряд маніпуляцій за допомогою неринкових контрактів на біржі Перспектива, створивши умови для привласнення коштів цих банків на суму близько 500 млн гривень.

"У ході розслідування встановлено, що з 2012 по 2014 рік посадові особи Ощадбанку, Укргазбанку, Укрексімбанку, OTP Bank продавали ОВДП через посередників Фондовий актив, Бонд, Qhenox Limited і інших суб'єктів господарювання, які в свою чергу за рахунок маніпуляцій на фондовій біржі, збільшували ціну на ОВДП, і в подальшому продавали іншому держбанку України, що завдало збитків на загальну суму близько 500 млн гривень", - свідчить постанова суду.

29 листопада суд надав слідчому ГПУ дозвіл на тимчасовий доступ до документів за операціями з вказаними ОВДП (зокрема, до документів Національного банку і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку).

Раніше повідомлялося, що до розкрадання коштів державних банків можуть бути причетні компанії, близькі до президента Петра Порошенка.

Читайте також розслідування ЕП на цю тему.