"Нафтогаз" повинен закласти в ПСГ 5 мільярдів кубів газу, на які претендує Фірташ

Вівторок, 13 грудня 2016, 17:50

НАК "Нафтогаз України" повинен передати в єдину газотранспортну систему ПАТ "Укртрансгаз" 4,751 млрд. куб. м. природного газу.

Про це йдеться в рішенні Київського апеляційного господарського суду від 5 грудня 2016 року.

Згідно із постановою, цей ресурс держкомпанія зобов'язана повернути в зв'язку з його "незаконним відкачуванням" з ПСГ в період 2007-2008 років.

Як відомо, процес витребування газу з "Нафтогазу" було розпочато "Укртрансгазом" в 2013 році. Через кілька місяців він був завершений перемогою позивача, але в жовтні 2014 року НАКу вдалося домогтися його відстрочки на два роки - до жовтня 2016 року.

За місяць до закінчення відстрочки - у вересні 2016 року - "Нафтогаз" звернувся до суду з клопотанням про нову лонгацію. Своє прохання держкомпанія пояснила "недостатніми запасами газу для виконання судового рішення", але її аргументи не були взяті до уваги.

"Протягом двох років після винесення рішення про розстрочення "Нафтогазом" не було вжито жодних заходів з метою належного виконання рішення суду у встановлений термін", - йдеться в мотивувальній частині постанови.

За даними "ЕП", в даний час за право власності на порівнянний обсяг газу (4,862 млрд. куб. м.) в паралельному судовому провадженні бореться ПАТ "Укргаз-енерго". В юридичному обгрунтуванні останнього кажуть, що цей обсяг був закачаний в ПСГ в рамках договору №116-168-05/55, підписаного в 2006 році між "Укргаз-енерго" і "Укртрансгазом".

"Укргаз-енерго" належить Centragas Holding AG, що входить до складу Group DF Дмитра Фірташа.

Як повідомляла "ЕП", ПАТ "Укртрансгаз" планує врахувати в балансі 346 млн куб. м. природного газу для підприємств хімічної промисловості групи Ostchem.

Дмитро Рясний, ЕП