ЄБРР наполягає на списанні боргів теплокомуненерго

Середа, 9 листопада 2016, 19:32

Європейський банк реконструкції і розвитку наполягає на прийнятті законопроекту щодо списання боргів підприємств теплокомуненерго.

Про це заявив експерт департаменту муніципального фінансування Європейського банку реконструкції і розвитку Ігор Князєв.

"На сьогодні сектор централізованого теплопостачання потребує підтримки і особливої уваги з боку держави. Подальше ігнорування проблеми, яка створювалася багато років в результаті неадекватної тарифної політики, може призвести до ліквідації багатьох теплокомуненерго і розвалу систем централізованого теплопостачання з катастрофічними наслідками для населення", - сказав він.

Князєв зазначив, що критична ситуація в ТКЕ виникла через тривалу невідповідність тарифів на тепло його фактичній собівартості.

За його словами, ЄБРР приділяє велику увагу сектору централізованому теплопостачанню. Зокрема, експерти Банку допомагали українському уряду в підготовці законопроекту № 5273, який спрямований на врегулювання заборгованості підприємств ТКЕ за спожиті енергоносії.

"З метою виведення теплокомуненерго з кризової ситуації в квітні 2016 року під керівництвом віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка створена робоча група, яка розробляє комплексне рішення. В результаті діяльності робочої групи підготовлений план дій і розроблені проекти окремих законодавчих і регуляторних актів", - сказав Князєв.

За словами експерта, законопроект № 5273 "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих організацій і підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії" є одним з таких документів.

"Його метою є, в тому числі, створення прозорих і адекватних умов для відновлення ліквідності та платоспроможності теплокомуненерго шляхом реструктуризації старої заборгованості за розрахунками за газ на реальних принципах і списання нарахованих пені і штрафів для тих підприємств, які виконують умови реструктуризації", - пояснив Князєв.

Він додав, що цей закон потрібен також "Нафтогазу", оскільки він дозволяє стабілізувати складний фінансовий стан підприємств ТКЕ, які є одними з ключових споживачів газу.

Нагадаємо, 3 листопада Верховна Рада прийняла закон про реструктуризацію заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих підприємств за спожиті енергоносії. "За" відповідний законопроэкт проголосували 245 народних депутатів.

Економічна правда