Російський ФАС оштрафував Google на мільйон рублів

Середа, 2 листопада 2016, 12:23

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) оштрафувала структури Google на 1 млн руб. за невиконання припису відомства.

Про це пишуть "Ведомости".

Як повідомляється, на 500 000 руб. оштрафовані структури компанії - Google Inc. і Google Ireland Limited.

У 2014 році "Яндекс" поскаржився на Google в ФАС після того, як три виробника Android-фонів - Fly, Explay і Prestigio - відмовилися встановлювати заново на свої пристрої сервіси російського пошукача, пославшись на умови договорів з американською компанією.

Минулої осені ФАС визнала Google порушником закону про захист конкуренції: компанія, на думку відомства, перешкоджала попередньому встановленню на Android додатків конкурентів.

ФАС наказала Google усунути порушення. Google оскаржив рішення ФАС в суді і програв у першій і другій інстанціях. Арбітражний суд Москви підтвердив, що в частині договорів Google з виробниками була така заборона.

У підсумку ФАС оштрафувала Google на 438 млн руб., або 6,7 млн дол. Строк виконання припису ФАС давно минув, служба почала службове розслідування про невиконання припису, говорив раніше "Вєдомостям" представник ФАС.

Керівник ФАС Ігор Артем'єв 31 жовтня публічно пригрозив менеджерам Google кримінальним переслідуванням. Американська компанія фактично не виконує приписи служби у справі про Android, заявив він.

Представник російського офісу Google заявив, що компанія працює з ФАС по виконанню їх припису та продуктові команди Google в даний час опрацьовують технічні деталі.

За його словами, компанія вже розіслала повідомлення всім російським користувачам смартфонів Android про можливість налаштувати смартфон, зокрема, додаючи або видаляючи програми - "чи то додатки від Google або інших розробників".