"Енергоатом" готується до експорту електроенергії в Білорусь

Понеділок, 14 листопада 2016, 11:20

НАЕК "Енергоатом" проводить підготовчу роботу для експорту електроенергії в Білорусь.

Про це повідомив журналістам глава компанії Юрій Недашковський в Києві в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми зараз працюємо над експортом електроенергії (в Білорусь - Ред.). Поки це рамковий договір, він завізований з білоруської сторони, завізований з нашого боку - я поставив підпис. Звичайно повинні ще підписатися "Укренерго", "Енергоринок", все коло учасників", - сказав він.

Недашковський додав, що для початку експорту необхідно також запровадити механізм, який би привів ціну на українську електроенергію до конкурентного рівня.

"Ще дуже багато треба зробити, щоб наша електроенергія була конкурентною на білоруському ринку. Для закупівлі електроенергії у "Енергоринку" без дотаційних сертифікатів потрібно прийняти відповідні рішення НКРЕ і Кабміну", - підсумував він.

Нагадаємо, 26 лютого міністр енергетики Володимир Потупчик заявив, що Білорусь імпортувати електроенергію з України не збирається.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Україна в січні-вересні 2016 року збільшила експорт електроенергії на 3,6% (на 97,4 млн кВт-год) в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року - до 2 млрд 833,7 млн кВт-год.