"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економісти назвали плюси підвищення "мінімалки" до 3200

Вівторок, 1 листопада 2016, 13:02

Заплановане на 2017 рік підвищення мінімальної зарплати не народжує додаткових ні інфляційних ризиків ні ризиків збільшення дефіциту бюджету, а навпаки, може мати позитивний вплив на збільшення внутрішнього попиту.

Про це йдеться в прес-релізі IMF Group Ukraine.

Як зазначається, рішення про підвищення мінімальної зарплати до 3,2 тисяч гривень призведе до збільшення фонду оплати праці в економіці в 2017 році на 28,1 млрд гривень, у тому числі 12,8 млрд гривень в державному секторі і 15,3 млрд гривень в приватному секторі.

"З огляду на той факт, що виплати ці стосуватимуться в першу чергу найбідніших верств населення країни, ми можемо з упевненістю стверджувати, що на ці 28 млрд гривень буде збільшено чистий внутрішній попит в економіці на продукти переважно вітчизняного виробництва, переважно продовольчого кошика", - йдеться в прес-релізі.

Реклама:

"Залежно від того, наскільки підприємцями країни буде чи не буде затребувана податкова пільга зі сплати ПДФО - це призведе до збільшення сплати цього податку від 0,42 до 5,04 млрд гривень", - відзначають економісти.

За їхніми розрахунками, сплата ЄСВ зросте в результаті такого підвищення на 63,1 млрд гривень а сплата єдиного податку, що надходить до місцевих бюджетів на 10,3 млрд гривень.

"Витрати консолідованого бюджету в результаті прийняття такого рішення збільшаться на 12,8 млрд гривень, а надходження від збільшення надходжень всіх видів податків зростуть на 73,8 млрд гривень", - повідомляють експерти.

Таким чином, на їхню думку, "чисті додаткові надходження" в Консолідований бюджет (включаючи Пенсійний фонд) від підвищення мінімальної зарплати в 2017 році складуть 60,1 млрд гривень.

"Ми однозначно негативно оцінюємо збільшення "фіскального відсотка ВВП" (зростання рівня податкового навантаження на економіку) в результаті такого рішення Кабміну на 2,3% ВВП до підсумкових 42,3%, навіть не дивлячись на очевидний позитивний ефект від зростання внутрішнього попиту на 3,5% ВВП в наступному році, однак не можемо не визнати, що це буде мати мінімальний вплив на рівень інфляції в 2016 році", - йдеться в прес-релізі.

"Прогнозне значення "недонадходжень" до Пенсійного фонду в поточному році на 80,45 млрд гривень за рахунок зниження ЄСВ до 22% в 2017 році буде покрито за рахунок підвищення мінімальної зарплати як мінімум на 60 млрд гривень, що, ми сподіваємося, покладе край дискусії про доцільність зниження оподаткування фонду зарплати праці в країні", - відзначають експерти.

Як повідомлялось, прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про плани підвищити мінімальну зарплату в 2017 році до 3,2 тисяч гривень.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко зазначив, що зростання мінімальної заробітної плати до 3,2 тисяч гривень не вплине на розмір субсидії, призначеної у опалювальному сезоні 2016-2017 років.

Президент Петро Порошенко зазначив, що зростання "мінімалки" не підвищить податки для бізнесу.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: