Українці просять Кабмін відкрити державні дані

Вівторок, 25 жовтня 2016, 14:06

19 жовтня українці звернулась до Кабінету міністрів з метою відкриття державних даних.

Відповідна петиція опублікована на сайті Кабінету міністрів.

У зверненні йдеться про те, що частина державних органів ухиляється від виконання закону "Про доступ до публічної інформації".

Зокрема, частина державних реєстрів до сих пір не опублікована, іншу - неможливо автоматично обробити.

"Для автоматичної обробки даних, громадяни мають отримувати відкриті дані у форматі, який дозволяє їх автоматизовану обробку. Використовуючи ці дані можна створити безліч інструментів для контролю державних органів і боротьби з корупцією", - розповів засновник сервісу моніторингу реєстрів OpenDataBot Олексій Іванкін, який виступив ініціатором петиції.

"Частина інформації, про яку йде мова в петиції, вже опублікована. Тим не менш, перевіряти її незручно. Інша частина - недоступна. Якщо звернення буде розглянуто - частину роботи юристів можна буде автоматизувати", - пояснює юрист Микита Підгайний.

На даний момент петицію підтримали DOU.ua, EVO, Work.ua, Державне агенство з питань електронного врядування, Програма EGAP, Technology Companies' Development Center, 1991 Open Data Incubator, Yalantis, Канцелярська сотня, Антикорупційний Штаб,  Інститут постінформаційного суспільства, Екодніпро та інші.

На сьогодні петиція зібрала 761 підпис. Для розгляду заяви необхідно набрати 25 тисяч голосів.

Нагадаємо, що електронні петиції до КМУ почали працювати з серпня 2016 року. Для того, щоб підписати петицію, необхідно зареєструватися, ввівши свій е-мейл та номер телефону.

Економічна правда