Нобелівську премію з економіки дали за теорію контрактів

Понеділок, 10 жовтня 2016, 12:51

Нобелівська премія з економіки - 2016 дісталася Оліверу Харту і Бенгту Хольмстрему за їх внесок в розвиток теорії контрактів.

Про це йдеться на сторінці Нобелівського комітету в Твітер.

Як відомо, ця теорія відповідає на питання про те, чому ми робимо висновки різних контрактів на виконання різних типів робіт і чому ці угоди саме такі, а не інакші.

Нагадаємо, у 2015 році лауреатом Нобелівської премії з економіки 2015 став професор Прінстонського університету (США) Ангус Дітон, який удостоєний нагороди "за аналіз споживання, бідності та добробуту".

У 2014 році Нобелівську премію з економіки отримав відомий французький економіст Тулузи Жан Тіроль, удостоєний нагороди "за аналіз ринкової влади та регулювання".

Як відомо, у 2013 році лауреатами Нобелівської премії у галузіекономіки стали американські вчені Юджин Фама, Ларс Хансен та Роберт Шиллер за емпіричний аналіз цін на активи.

Нобелівську премію з економіки за 2012 рік отримали американці Елвін Рот і Ллойд Шеплі.

Нагадаємо, офіційна назва Нобелівської премії з економіки - премія Шведського державного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля.

У заповіті шведського вченого, складеному в 1895 році, про економіку не йдеться. Винахідник динаміту віддав своє майно природникам, літераторам і борцям за мир.

Більше 70 років цей припис дотримувався: премії вручали медикам, фізикам, хімікам, письменникам, поетам і політикам.

Водночас премія з економіки була заснована в 1968 році Банком Швеції, і формально вона не може вважатися Нобелівською, так як сам Альфред Нобель у своєму заповіті не вказав економіку.

За період з 1969 до 2013 років вручено 46 премій по економіці, з них 23 - лауреатам- "одинакам", 17 - одночасно двом особам, 6 - одночасно трьом. Таким чином, сьогодні премію вручили 75 економістам.

Єдиною жінкою серед лауреатів Нобелівської премії з економіки залишається Елінор Остром, що отримала нагороду в 2009 році "за дослідження в галузі економічної організації".

Економічна правда