"Газпром" збільшив заявку на транзит газу через Україну на 20%

Понеділок, 5 вересня 2016, 19:02

У понеділок ВАТ "Газпром" надіслало збільшену на 20% заявку на транспортування газу в Європу.

Про це йдеться у повідомленні НАК "Нафтогаз України".

"Заявлений обсяг транзиту становить 282 млн кубометрів на добу. Рівень збільшення заявки в декілька разів перевищує передбачений контрактом НАК "Нафтогаз України" з російською компанією. Незважаючи на це, Україна виконає цю заявку в повному обсязі", - повідомляє НАК.

За доступною "Нафтогазу" інформацією, раптове збільшення заявки пов’язане із зупинкою на ремонт трубопроводу OPAL, який з’єднує газогін Північний потік із газотранспортними системами Німеччини та країн Центральної Європи.

"Нафтогаз звертає увагу на те, що на пункті з’єднання газотранспортних систем Писарівка, другому за обсягами надходження газу з РФ, тиск становить 67,4 атм, що на 2,6 атм нижче за контрактний рівень. При цьому "Газпром" забезпечив контрактний рівень тиску на пункті з’єднання Суджа", - йдеться у повідомленні.

Раніше державна компанія "Укртрансгаз" заявила, що російський газовий монополіст компанія "Газпром" кілька тижнів постачає газ для транзиту до ЄС з недотриманням контрактного тиску на кордоні з Україною.

Зокрема, за даними "Укртрансгазу", добовий режим транспортування газу для європейських споживачів становить 187 млн кубів, при цьому тиск на прикордонних ГВС Суджа і Писарівка (обидві розміщені на території РФ), якими транзитний газ надходить в українську газотранспортну систему, нижчий за контрактні.

Економічна правда