Голова Єврокомісії став на захист дій Брюсселя щодо Apple

Неділя, 4 вересня 2016, 13:43

Голова Європейської Комісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер став на захист рішення ЄК зобов'язати американську компанію Apple Inc. сплатити багатомільярдні податки до бюджету Ірландії.

Про це пише DW.

Як зазначив Юнкер у неділю, 4 вересня, в китайському місті Ханчжоу, рішення Єврокомісії спиралося на факти та наявні норми і не було спрямоване проти Сполучених Штатів.

На тлі цього Юнкер додав, що розслідування Європейської Комісії щодо ухиляння від сплати податків раніше стосувалися передусім європейських компаній.

Міністр фінансів Німеччини Вольфґанґ Шойбле також підтримав рішення Єврокомісії щодо оподаткування Apple Inc. Про це він заявив у інтерв'ю виданню Bild am Sonntag, оприлюдненому 4 вересня.

"Вестагер я цілковито підтримую", - сказав Шойбле, маючи на увазі єврокомісарку з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

"Єврокомісія має домогтися дотримання правил конкуренції в ЄС, - наголосив міністр. - Коли якась держава надає окремим підприємствам недопустимі привілеї, то це правильно, що Єврокомісія послідовно протидіє цьому".

Нагадаємо, Єврокомісія визнала податкові пільги, які були надані компанії в Ірландії протягом 2003-2014 років, незаконними.

Встановлено, Apple платила корпоративний податок в розмірі не більше 1%, тоді як середній показник для інших компаній в Ірландії складає 12,5%.

Комісія зобов'язала Apple відшкодувати уряду країни податкові субсидії на суму до 13 млрд євро плюс відсотки.