ГПУ відстояла інтереси держави щодо власності "ЗАлК"

Четвер, 29 вересня 2016, 15:27

Генеральна прокуратура України відстояла інтереси держави, пов’язані з поверненням у її власність контрольного пакету акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат".

Про це йдеться у повідомленні ГПУ.

Як зазначається, у лютому 2001 року між Фондом держмайна України і ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" був укладений договір купівлі-продажу пакета акцій ВАТ "ЗАлК", за умовами якого, окрім зобов’язання покупця сплатити ціну пакета акцій, також передбачалось обов’язкове погашення ним боргів приватизованого підприємства, а саме, довгострокових зобов’язань товариства перед Державним експортно-імпортним банком України за кредитною угодою на суму більше 75 млн доларів.

"Водночас покупці контрольного пакету акцій ВАТ "ЗАлК" – ЗАТ "АвтоВаз-Інвест" (Російська Федерація) та компанія "VELBAY HOLDINGS LIMITED" (Кіпр) уникали виконання інвестиційних зобов’язань перед державою щодо погашення заборгованості товариства за вищевказаною кредитною угодою", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

У ГПУ зазначили, що вказані обставини стали підставою для пред’явлення Генпрокуратурою відповідного позову, який задоволено.

Водночас, не полишаючи спроб залишити в своїй власності контрольний пакет акцій ВАТ "ЗАлК", відповідач звернувся до суду про перегляд рішення господарського суду м. Києва за нововиявленими обставинами.

Проте Вищий господарський суд України погодившись із доводами ГПУ про безпідставність зазначеної заяви, 27 вересня залишив у силі рішення судів про розірвання договорів купівлі-продажу 68,01% акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" вартістю за договором понад 380 млн грн та повернення їх у власність держави.

Нагадаємо, раніше ЗМІ з посиланням на джерело повідомили, що"ЗАлК" вивозить частину обладнання з комбінату.

Нагадаємо, 10 червня суд повернув у державну власність пакет акцій ПАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" загальною номінальною вартістю більше 105 млн гривень, що становить 68,01% статутного фонду товариства.

Як повідомлялося, пакет акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" у розмірі 68,01%, перебував у власності кіпрської компанії "Velbay Holdings Limited", яку пов’язують з російською компанією "РусАл" Олега Дерипаски.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: