Суд відібрав у російського олігарха Запорізький алюмінієвий комбінат - ЗМІ

Середа, 12 листопада 2014, 09:04

Суд повернув державі пакет акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" (ЗАлК) у розмірі 68,01%, що перебував у власності кіпрської компанії "Velbay Holdings Limited", яку пов’язують з російською компанією "РусАл" Олега Дерипаски.

Про це свідчить постанова Вищого господарського суду від 29 жовтня, пишуть "Наші гроші".

Як зазначає видання, у 1993-1994 роках держпідприємство "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" було реорганізовано шляхом корпоратизації у ВАТ "ЗАлК".

У 1997 році державний "Укрексімбанк" надав ВАТ "ЗАлК" кредит у сумі 60,92 млн доларів для оплати обладнання, яке комбінат купив у 1993 році в італійської фірми "Фата Юропіан Груп С.Р.Л.".

Реклама:

Відповідно до кредитної угоди, погашення кредиту до 2000 року мало відбуватися за рахунок коштів держбюджету, а після 2000 року - за рахунок власних коштів ВАТ "ЗАлК".

У 2001 році для забезпечення виплат по кредиту Фонд держмайна на відкритих торгах продав 68,01% акцій "ЗАлКу" російському ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" за ціною 380,6 млн грн.

При цьому "АвтоВАЗ-Інвест" взяв на себе зобов’язання здійснити інвестиції на суму 200 млн доларів, а також здійснити рефінансування по кредиту на суму 76,45 млн доларів.

Справа розглядалася судами з 2011 року. Наприкінці жовтня цього року Вищий госпсуд погодився із висновками судів попередніх інстанцій, які розірвали договори купівлі-продажу пакету акцій "ЗАлКу" та повернули його Фонду держмайна.

Підставою для такого рішення стало невиконання компаніями своїх зобов’язань за договорами.

Зауважимо, що наприкінці жовтня Вищий госпсуд скасував заходи по забезпеченню позову, накладені у 2012 році за клопотанням ГПУ.

Зокрема, знято заборону компанії "Velbay Holdings Limited" продавати акцій "ЗАлКу".

Російське ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" було ліквідоване у 2007 році.

"Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" - єдиний в Україні виробник первинного алюмінію.

Як повідомлялося раніше, російський "РусАл" оскаржить у Верховному суді вердикт Вищого госпсуду про повернення державі 68% акцій "ЗАлКу".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: