Кабмін не передбачив ренту на вугілля в держбюджеті

Вівторок, 20 вересня 2016, 11:03

Кабінет міністрів не заклав у державний бюджет на 2017 рік ренту на вугілля.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав колишній член НКРЕКП Андрій Герус, посилаючись на слова міністра фінансів Олександра Данилюка.

"Вчора на ефірі Савика Шустера запитав у міністра фінансів Олександра Данилюка, чи закладена у бюджет-2017 рента на вугілля. Відповідь - ні", - написав Герус.

"Питання було у зв'язку із тим, що після введення "Роттердам+" голова Нкрекп Дмитро Вовк стверджував, що наступним кроком буде введення ренти на надприбутки вугільних компаній. Але вже у ході бюджетного процесу ніякої активності по такій ренті, як бачимо, немає", - заявив він.

"Я і тоді стверджував, а зараз це вже очевидно, що ніякої ренти не планувалось і не буде. Навпаки - у бюджет закладено 1,8 млрд гривень на вугільну галузь, з яких 0,8 млрд гривень на реструктуризацію, а 1 млрд гривень на покриття собівартості", - повідомив екс-член НКРЕ.

За його словами, тепер очевидно, що державні шахти і далі підтримуються з бюджету, а при обгрунтуванні "Роттердаму+" іх просто використали, як прикриття для приватних шахт (90% ринку), на кого було реально спрямоване рішення.

"Тепер українці будуть підтримувати вугільну галузь двічі: 1) через податки державні шахти, 2) через тарифи приватні шахти", - підсумував він.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам плюс" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Економічна правда