Кутовий хоче, щоб ЄС допомагав фінансувати агросектор України

Субота, 10 вересня 2016, 15:21

Міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий хоче отримати від Євросоюзу в рамках комплексних програм для підтримки аграрного сектору стільки ж, скільки отримує Молдова.

Про це він пише в своїй статті для DT.UA.

За словами міністра, сусідня країна отримує 256 євро допомоги на душу населення від ЄС, а Україна - лише 27,5 євро.

"Щоби збільшити фінансування донорів нам потрібно три складові, розробку яких я вже доручив опрацювати команді реформ", - сказав міністр.

"Перша - нова редакція закону про підтримку сільського господарства, яка суттєво не переглядалася останні 11 років. Друге - створити спеціальні інституції за аналогом, які є в ЄС, для отримання та розпорядження донорськими коштами. Третє – офіційно, на рівні закону, затвердити погоджену з донорами стратегію розвитку АПК", - заявив він.

"Адже донори дадуть кошти тільки під зрозумілу та погоджену з ними програму дій. Якщо говорити про досвід Молдови, то на їхній АПК йде близько 30% загальної суми дотацій. Прагнемо отримати не менше", - пише міністр.

Також Кутовий розраховує на кредит від Європейського інвестиційного банку. Він стверджує, що Україна вже завершила процес переговорів про виділення банком 400 мільйонів євро на 10 років.