У "Нафтогазі" пояснили припинення імпорту газу з Європи

Четвер, 4 серпня 2016, 17:59

НАК "Нафтогаз України" пояснює припинення імпорту нею газу з Європи в 2 кварталі тим, що НАК очікував на 3 квартал більше низьку ціну за контрактом з "Газпромом".

Про це на своїй сторінці в  Facebook написав головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

"Ми виставили "Газпрому" низку умов, при яких ми зможемо купувати їхній газ в 3 кварталі. Якби ми цього не зробили, "Газпром" би використовував це проти нас у Стокгольмському арбітражі, намагаючись довести, що ми безпідставно порушуємо наші контрактні зобов'язання за принципом "бери або плати" - (тобто, обвинуватити в тому) що ми не купуємо газ в "Газпрому" навіть тоді, коли його ціна найнижча, і "Газпром" готовий ураховувати всі наші вимоги щодо умов поставок", - написав Вітренко.

За його словами, на підставі форвардних цін на нафтопродукти (за контрактом до їх вартості прив'язана вартість газу) "Нафтогаз" очікував, що ціна газпромівського газу в 3 кварталі 2016 буде нижчою від ціни на газ із європейського напрямку, відповідно він ініціював процес підписання додаткової угоди.

Вітренко підкреслив, що, виставивши "Газпрому" умови щодо підписання додаткової угоди, "Нефтегаз" не міг почати контрактувати газ із європейського напрямку, не дочекавшись відповіді з боку російської компанії.

"Тому що якби "Газпром" погодився, то в нас було б у два рази більше газу, ніж нам потрібно і ніж у нас було грошей, щоб розрахуватися за газ. І ми купували б європейський газ за ціною вище від газпромівської у тому ж періоді. Якби ми це зробили, ми б завдали шкоди державній компанії", - пояснює Вітренко.

Нагадаємо, раніше Насалик звинуватив "Нафтогаз" у затягуванні початку активного імпорту газу і його придбання у третьому кварталі (липень-вересень) за високою ціною.

Економічна правда