Ford хоче випустити самокерований автомобіль через 5 років

Середа, 17 серпня 2016, 12:48

Американський автовиробник Ford Motor Co. має намір випустити перший повністю самокерований автомобіль, в якому не буде керма і педалей, протягом найближчих п'яти років.

Про це йдеться в прес-релізі компанії, передає "Інтерфакс-Україна".

Очікується, що спочатку дана модель буде використовуватися переважно службами доставки, які прагнуть скоротити витрати на зарплати водіям, і сервісами по спільному використанню автомобілів.

Передбачається, що такі автомобілі будуть діяти переважно в міському середовищі, де будуть створені спеціальні зони для машин без водія.

Крім того, Ford оголосив в середу про придбання за неназвану суму ізраїльського стартапу SAIPS, який спеціалізується на машинному навчанні, і інвестиції в розмірі 75 млн доларів в каліфорнійську компанію Velodyne Inc., що випускає лазерні сенсори. Також свої кошти в Velodyne вклала китайська інтернет-компанія Baidu.

Ford і Baidu мають намір домогтися зниження вартості сенсорів Velodyne до 300-500 доларів за штуку, щоб їх можна було використовувати в масовому виробництві автомобілів. Перший лазерний датчик компанії коштував 75 тис доларів (Можна порівняти з ціною Tesla Model S) і був досить громіздким, через що його доводилося розміщувати на даху машини.

Більшість великих автомобільних компаній, включаючи General Motors і Toyota, ведуть власні розробки в сфері автономних автомобілів, деякі моделі вже оснащені рядом автоматичних функцій - вони вміють самостійно паркуватися, гальмувати при появі перешкоди на шляху і дотримуватися певної смуги на дорозі.

Однак Ford робить наголос саме на повністю самоврядний автомобіль - частково через побоювання, що водії не зможуть швидко взяти на себе управління при відключенні автоматичних функцій.