На кордоні з РФ затримано 70 фур і 30 вагонів з українськими товарами - МЕРТ

П'ятниця, 8 липня 2016, 17:33

Загальна кількість автомобілів з українськими товарами, які затримано на російському контрольному пункті "Красне" на кордоні з Білоруссю під час спроби проїхати транзитом через територію РФ, станом на 9:00 п'ятниці становила близько 70.

Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - торговий представник України Наталія Микольська, передає "Інтерфакс-Україна".

Вона уточнила журналістам, що із зазначеної кількості близько 20 машин належать українським автоперевізникам, 40-50 - казахстанським, ще близько 10 - перевізникам інших країн, переважно Білорусі та Польщі.

Микольська додала, що на російському кордоні також затримано близько 30 вагонів з українською продукцією. За її словами, два вагони вже перенаправлено альтернативним морським шляхом.

Торговий представник зазначила, що Державна фіскальна служба надасть роз'яснення про можливість оформлення цих вантажів, у разі з повернення в Україну, в режимі реімпорту.

Як повідомлялося, президент Росії Володимир Путін 1 січня 2016 року видав указ, згідно з яким міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Казахстану через територію РФ здійснюються лише з території Білорусі.

Потім 1 липня Путін доповнив свій указ новими нормами, поширивши його дію не лише на Казахстан, а й на Киргизію.

Крім того, вводиться тимчасова заборона на автомобільні та залізничні перевезення товарів, стосовно яких в Російській Федерації застосовуються ставки ввізних митних зборів, встановлені Єдиним митним тарифом ЄАЕС, відмінні від нуля, і товарів, включених до переліку сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, затвердженого урядом РФ.

Згідно з документом, уряд РФ у разі звернення до нього урядів Казахстану або Киргизії має право дозволити автомобільні та залізничні перевезення окремих вищезгаданих товарів за умови дотримання порядку здійснення таких перевезень.