Світовий банк заборонив компанії Кардакова брати участь в тендерах

Четвер, 7 липня 2016, 16:45

Світовий банк оголосив, що не допускатиме до своїх тендерів українську компанію "Інком" (входить до групи "Октава Капітал" Олександра Кардакова).

Про це пише AIN.

Як повідомляється, це продовження попереднього рішення, про що йде мова в офіційній заяві організації.

У "Інкомі" ситуацію поки не прокоментували.

У 2014 році Всесвітній банк заявив про те, що компанія включена в список Debarred&Cross-Debarred Firms & Individuals (компанії і особи, відсторонені від участі в тендерах).

За даними "Наші гроші", тоді причиною стали результати розслідування участі компанії в тендері для програми Модернізації системи соцпідтримки населення, на яку українська влада отримали від банку 99,4 млн дол.

У самій компанії тоді говорили, що при підготовці документації для участі в торгах співробітники допустили некритичну помилку: в пакет тендерних документів, що складається з декількох тисяч сторінок, увійшли 2 недійсних сертифіката.

Зараз компанія відсторонена на набагато довший період - 22,5 року (в минулий раз - на 3 роки), пише видання.

"Розслідування, проведене віце-президентом по інтеграції Світового банку, виявило, що "Інком" платив хабарі і брав участь в корупційних діях за попередньою змовою в справі, що стосується тендеру на три IT-контракти, сукупною вартістю 43 млн дол, за проектом модернізації системи соціальної підтримки", - йдеться в повідомленні організації.

"Інком" також усунули за "численні спроби перешкодити розслідуванню".

"Рішення санкцій ради представляє велику перемогу в спробах Світового банку захистити свої проекти від маніпулятивної і корупційної поведінки деяких компаній", - заявив Леонард Маккарті, віце-президент по інтеграції Світового банку.

Крім санкцій по відношенню до самої компанії, банк також оголосив санкції по відношенню до її топів: Олександру Федченко (президенту "Інкому") на термін в 11,5 років, віце-президенту компанії Миколі Довженка на 8,5 років. Також, були піддані санкціям і дві інші компанії, які брали участь в змові: BMS Consulting і її президент Сергій Савченко - на 6 років, Roma ще в 2015 році відсторонили на 7 років.

Нагадаємо, в кінці липня творці системи ProZorro за підтримки НБУ, Мінекономіки, Фонду гарантування вкладів фізосіб і Transparency International планують запустити українську систему прозорих продажів за принципом ProZorro.