Країни G20 до 2017 року створять чорний список податкових юрисдикцій

Неділя, 24 липня 2016, 12:39

Країни G20 хочуть розробити критерії щодо визначення юрисдикцій, які не співпрацюють з питань податкової прозорості.

Про це йдеться в підсумковому комюніке дводенної зустрічі міністрів фінансів і глав центробанків G20, передає ТАСС.

"У світлі останніх подій ми знову підтверджуємо нашу готовність спільно і окремо використовувати всі інструменти - монетарні, фіскальні та структурні, - щоб досягти нашої мети: забезпечити потужне, стійке, збалансоване і інклюзивне зростання", - підкреслюється в документі.

У ньому також говориться, що однієї лише монетарної політики для виконання цього завдання недостатньо.

"Підкреслюючи необхідну роль структурних реформ, ми також вказуємо на те, що фіскальні стратегії не менш важливі для досягнення наших спільних цілей зростання", - вказується в комюніке.

Як зазначає "Інтерфакс-Росія", у підсумковому комюніке країни G20 закликали держави, які цього ще не зробили, приступити без зволікання до впровадження з 2018 року стандарту з автоматичного обміну інформацією і підписати Багатосторонню конвенцію про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах (Multilateral Convention on Mutual Administrative Assistance in Tax Matters).

"Двадцятка" також заявила, що підтримує пропозицію ОЕСР розробити критерії щодо визначення юрисдикцій, які не співпрацюють з питань податкової прозорості. G20 попросила ОЕСР доповісти до липня 2017 року про прогрес країн з метою підготовки списку юрисдикцій, що не досягли успіху в питанні приведення стандартів податкової прозорості до міжнародного рівня.

Список повинен бути готовий до наступного саміту в Гамбурзі в липні 2017 року, публікувати його чи ні, вирішать безпосередньо перед самітом.

У комюніке наголошується, що по відношенню до країн з цього списку будуть прийматися "захисні заходи" (які саме, не пояснюється).