Японський SoftBank купить розробника чіпів ARM за 32 мільярда

Вівторок, 19 липня 2016, 20:49

Японський телеком-гігант SoftBank Group збирається придбати британського розробника мікропроцесорів ARM Holdings Plc за більш ніж 32 млрд дол.

Про це пише AIN з посиланням на Bloomberg.

Угода дасть японській корпорації частину від прибутку з продажу буквально кожного мобільного пристрою на планеті і стане найбільшим в історії поглинанням європейської технологічної компанії.

Офіційно про угоду, за яку SoftBank повністю розплатиться живими грошима, може бути оголошено вже сьогодні.

За даними джерела видання, японська корпорація запропонує 17 фунтів стерлінгів за акцію ARM. Це еквівалентно 43% премії щодо біржової вартості компанії на закритті торгів у п'ятницю.

ARM - найбільший розробник чіпів для мобільних пристроїв. Компанія сама не виробляє процесори, а ліцензує свою технологію таким корпораціям як Apple, Samsung, Qualcomm і іншим.

З 2010 року поставки процесорів на базі архітектури ARM виросли в 2,5 рази і в минулому році досягли 15 млрд штук.

Обговорення угоди між компаніями почалося з пропозиції SoftBank. ARM не розпочинав процедуру аукціону, приймаючи заявки від інших зацікавлених в покупці компаній. Серед них могли б бути як головні клієнти, на зразок Apple, так і Intel, яка недавно оголосила про згортання програми з розробки та виробництва процесорів для смартфонів.

Для SoftBank, яка володіє американським мобільним оператором Sprint і великою часткою в Alibaba, угода стане найбільшою в історії.

Вона дасть компанії контроль над прибутковим розробником процесорів і частку прибутку від безлічі вироблених на базі її технологій пристроїв, починаючи від смартфонів і закінчуючи гаджетами для розумного будинку.

Нагадаємо, нещодавно SoftBank продав контрольний пакет акцій у фінській ігровий компанії Supercell китайському Tencent. Загальна сума угоди перевищила 8 млрд дол.

ARM і SoftBank підтвердили угоду, яку вже схвалили ради директорів обох компаній. Її ще належить затвердити британському суду. Операцію планується закрити до кінця вересня цього року.

Згідно з домовленостями між компаніями, SoftBank повинен подвоїти кількість персоналу ARM в Великобританії протягом п'яти років. Японська корпорація також зобов'язується зберегти поточну організацію, топ-менеджмент і бізнес-модель ARM.

Для фінансування операції SoftBank відкрив кредитну лінію терміном на два роки в японському банку Mizuho. Обсяг позикових коштів складе до 1 трлн ієн (близько 9,5 млрд дол).