Мінагропрод підписав меморандум з зернотрейдерами

Вівторок, 12 липня 2016, 15:34

Міністерство аграрної політики і продовольства України та учасники зернового ринку підписали меморандум про взаєморозуміння між Мінагропродом і суб'єктами господарювання - експортерами зерна в 2016-2017 маркетинговому році.

Про це заявив міністр АПК Тарас Кутовий в ході підписання у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повідомляється, мета підписання меморандуму - стабілізація ринку зерна в країні, забезпеченні прогнозованого режиму експорту зерна на 2016-2017 маркетинговий рік.

Документ містить механізм взаємодії учасників ринку зерна, обміну інформацією, здійснення моніторингу.

"У меморандумі не вказано жодних цифр. Значимість цієї події - це те, що всі учасники ринку прийняли позицію, що експортна діяльність буде обговорюватися з міністерством в контексті тих прогнозів і тих реальних показників щодо врожаю, які ми будемо мати", - сказав міністр.

Він зазначив, що така позиція дуже важлива, так як її могло і не бути, оскільки всі експортери - незалежні суб'єкти господарювання та можуть здійснювати діяльність на свій розсуд. Але такий підхід містить ризики, які в разі наявності проблемних експортних позицій можуть привести до вимушених різких кроків і негативно відбитися на бізнесі.

"Прогнози даватимемо на перших значущих і зрозумілих етапах по збору врожаю. За попередньою оцінкою посівів загрози на внутрішньому ринку немає, українці будуть з хлібом", - додав міністр.

Документ з боку зернового ринку підписали представники американської торгової палати, Української зернової асоціації, Української аграрної конфедерації, Європейської бізнес-асоціації, асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", міжнародної асоціації торгівлі зерном і кормами, асоціації фермерів і приватних землевласників, Аграрного союзу України, громадської організації "Борошномели України".