Міненерговугілля проти формули, яка на руку Ахметову

Вівторок, 21 червня 2016, 15:58

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає неправильною прив'язку ціни на українське вугілля до формули "Роттердам+доставка".

Про це він заявив під час засідання "Клубу енергоефективності".

"Я так само не підтримую формулу "Роттердам+доставка". Тут треба зважено підходити. Що може бути базою. Врешті-решт є ще і польське вугілля, українське, казахське. Можна і на базі України створити цю базу, щоб прив'язатись до цін", - зазначив Насалик.

"З іншого боку, ми вчора розмовляли з колегами, у тому числі і з НКРЕ. Вони погоджуються з тим, що в Україні повинна бути створена біржа. Тоді знімаються транспортні видатки (Роттердам + доставка), тоді ми можемо на реальну ціну виходити", - додав міністр.

За його словами, якщо зобов'язати державні підприємства реалізовувати хоча б 30% видобутого вугілля на біржі, "ми би вже встановили якусь реальну ціну".

Голова Міненерговугілля також додав, що наразі ціна на вугілля не змінилися і становить до 1200 гривень.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою "Роттердам плюс" становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Економічна правда