Італія виходить з російського авіапроекту SSJ 100 - ЗМІ

П'ятниця, 17 червня 2016, 11:46

Італійський учасник проекту Sukhoi SuperJet 100 (SSJ 100) Leonardo-Finmeccanica має намір мінімізувати участь у програмі.

Про це пише "Комерсант".

Як зазначає видання, після того як РФ внесла 100 млрд рублів (1 долар - 65 руб.) на підтримку виробника цих літаків АТ "Цивільні літаки Сухого" (ЦЛС), італійці вирішили не надавати відповідних сум і, по суті, визнали проект нерентабельним.

У підсумку, за даними видання, сторони обговорюють зниження частки Leonardo-Finmeccanica в СП SuperJet International до 10%, а ЦЛС повністю перейдуть під контроль структур Об'єднаної авіабудівної корпорації (ОАК).

За словами одного з джерел, італійський акціонер відмовився від внесення грошових коштів, еквівалентних обсягом держпідтримки, виходячи з стратегії нового керівництва компанії щодо виходу з нерентабельних бізнес-проектів.

В рамках цього в 2015 році Finmeccanica продала частину залізничних активів (40% акцій Ansaldo STS і 100% Ansaldo Breda японської Hitachi за 809 млн євро).

Те, що зміни в обсязі участі італійської сторони у проекті неминучі, стало зрозуміло ще в середині 2014 року, коли акціонери ЦЛС вирішили провести додаткову емісію акцій на 36,5 млрд руб. на користь ВАТ "Сухий" (дочірня компанія ОАК, що володіє російською часткою в ГЛС).

Італійські партнери не були готові до докапіталізації, але в підсумку підписали угоду про збереження участі в проекті.