ICU погіршила прогноз зростання ВВП з 2,6% до 2,1% в 2016 році

Середа, 18 травня 2016, 15:04

Група ICU скоригувала прогноз приросту реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2016 році з 2,6% до 2,1%.

Про це йдеться в травневому макроекономічному звіті групи.

"Ми трохи скорегували наш прогноз через сукупність факторів, які стримували зростання економіки на початку року: дуже консервативна фіскальна політика, стагнація широкої грошової пропозиції і низький попит на український експорт. У той же час ми оптимістично оцінюємо подальші перспективи зростання економіки України", - сказав керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.

За його словами, з другого кварталу економіка почала відновлюватися більш високими темпами.

"Це поки не дуже помітно звичайним громадянам, але ключові макропоказники свідчать про це. Економічне зростання за підсумками року буде вище, ніж його очікують на рівні уряду і НБУ. У нашого оптимістичного прогнозу є підстави", - зазначив він.

За прогнозами ICU, одним з факторів прискорення зростання економіки України у другому кварталі буде збільшення державних витрат.

У макроекономічному звіті групи ICU також зазначається, що слідом за державним, почнеться пожвавлення і в приватному секторі економіки.

"Слідом за зниженням інфляції буде поступово пом'якшуватися і монетарна політика. Зокрема, НБУ почав знижувати облікову ставку і цей процес продовжиться в нинішньому році, що в підсумку підштовхне до поступового зниження процентних ставок за кредитами. Таким чином, кредити стануть доступніші, і ми очікуємо, що з другого півріччя сукупний кредитний потік банків (різниця між видачею кредитів і їх погашенням) буде позитивним", - сказав Вальчишен.

Економічна правда