Активи під управлінням Фонду гарантування досягли чверті ВВП

Вівторок, 17 травня 2016, 14:36

Активи неплатоспроможних банків під управлінням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб досягли чверті ВВП.

Про це заявила директор департаменту консолідованих продажів і управління активами Фонду гарантування Юлія Берещенко на 4-й міжнародній інвестиційній конференції "New Ukraine", пише FinClub.

"Наше завдання - повернути ці активи в приватні руки", - сказала Берещенко.

Раніше у Фонді заявляли, що обсяг активів неплатоспроможних банків становить понад 400 млрд гривень. За даними Держстату, обсяг ВВП станом на кінець 2015 року становив 1,98 трлн гривень.

За словами Берещенко, повноваження Фонду гарантування щодо роботи з активами неплатоспроможних банків обмежені.

"Вести переговори про реструктуризацію ми не можемо, тому мова йде тільки про повний продаж. Щотижня ми повідомляємо про продажі на більш ніж 1 млрд гривень. Сподіваємося, що скоро нам вдасться поліпшити ці показники", - сказала Берещенко.

У той же час глава відділу з дослідження ринків, що розвиваються в Standard Bank Тімоті Еш вважає, що поспішати з продажем активів не варто, тому що "зараз покупців на ці активи дуже мало".

На його думку, спочатку потрібно завершити процес очищення банківської системи і перезапустити її.

"Потрібно продовжувати позитивні зміни. За останні півтора року ставлення інвесторів до України стало більш позитивним. Не потрібно зупинятися: інвесторам і далі потрібні правильні месиджі", - говорить Еш.

При цьому він попереджає, що навіть в такому випадку повернення іноземних інвесторів в Україну не буде швидким.