США вперше розкрили суму свого боргу перед Саудівською Аравією

Вівторок, 17 травня 2016, 10:13

Станом на березень 2016 року сума казначейських зобов'язань США, власником яких є Саудівська Аравія, становила 116,8 млрд доларів.

Про це пише Bloomberg з посиланням на дані Мінфіну США, розкриті фінансовим відомством відповідно до Акту про свободу інформації.

Як зазначає агентство, Саудівська Аравія входить в десятку найбільших іноземних власників держборгу США. Найбільшими ж власниками боргу є Китай (1,3 трлн доларів) і Японія (1,1 трлн доларів).

Реальні обсяги боргу США перед Саудівською Аравією можуть навіть бути вище, пише РБК.

Валютні резерви Саудівської Аравії становлять 587 млрд доларів. Загальна практика центральних банків, згідно зі статистикою МВФ, передбачає розміщення двох третин валютних резервів в доларах.

Частина, боргових зобов'язань що залишилася, може бути акумульована в офшорних юрисдикціях. Зокрема, Бельгія є власником 143 млрд доларів американських зобов'язань, при цьому на балансі зареєстрованих в королівстві компаній також числяться казначейські облігації, офіційним власником яких є Китай.

США публікують дані про іноземних власників своїх казначейських зобов'язань з 1974 року, але Саудівська Аравія ніколи раніше не називалося в числі власників боргу.

У списку утримувачів боргів Ер-Ріяд раніше вказувався в складі 14 нафтових країн, на балансі яких до лютого 2016 року сумарно був 281 млрд доларів.

Згідно з розкритими даними, в трійку найбільших власників боргу США серед нафтових держав, крім Саудівської Аравії, входять ОАЕ (62,5 млрд доларів) і Кувейт (31,2 млрд доларів).