Борг "Укрнафти" зріс до 10,6 мільярда через бездіяльність Коболєва - нардеп

Середа, 11 травня 2016, 16:04

Через невиконання своїх службових обов'язків головою Наглядової ради ПАТ "Укрнафта" Андрієм Коболєвим податковий борг ПАТ "Укрнафта" зріс з 5,11 млрд гривень до 10,6 млрд гривень.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала народний депутат від партії "Об'єднання "Самопоміч" Вікторія Войціцька.

"Більше року я, народний депутат, є свідком невиконання Коболєвим своїх службових обов'язків як головою Наглядової ради ПАТ "Укрнафта", що завдає істотної шкоди державним інтересам", - заявила нардеп.

Вона зазначила, що з травня 2015 року у голови Наглядової ради ПАТ "Укрнафта" були всі законодавчі важелі для повернення Товариства під державний контроль, належної зміни керівництва та повернення податкового боргу до Державного бюджету.

"Зі сторони законодавчої гілки влади були створені всі передумови для захисту корпоративних прав держави шляхом законодавчого закріплення можливості повної зміни менеджменту Товариства. Наші звернення з поетапним реформуванням були повністю свідомо проігноровані", - написала депутат.

За її словами, згідно статуту ПАТ "Укрнафта", до компетенції наглядової ради віднесено питання припинення повноважень членів Правління, серед яких - відповідальні посадові особи, за діяльності яких виникла та стрімко зростала мільярдна податкова заборгованість перед Держбюджетом.

"Коболєв з травня по листопад 2015 року, маючи необхідні повноваження, не здійснив жодних заходів щодо скликання засідань Наглядової ради з питань заслуховування звіту відповідальних осіб щодо причин виникнення та стрімкого зростання податкового боргу, та не здійснив заходів щодо винесення питання відсторонення від повноважень членів Правління (Олексій Кущ, Володимир Пустоваров)", - додала Войціцька.

Вона також повідомила, що за рік Коболєвим не направлено жодного звернення до відповідних правоохоронних органів щодо вчинення посадовими особами ПАТ "Укрнафта" кримінальних правопорушень в частині несплати податків та завдання збитків компанії, що підтверджено, зокрема, звітом ревізійної комісії про діяльність ПАТ "Укрнафта" за 2014 рік.

"В зв'язку з невиконанням Коболєвим своїх службових обов'язків, а саме невикористанням повноважень, наданих йому Законом "Про акціонерні товариства" та внутрішнім Статутом ПАТ "Укрнафта", заподіяв шкоду державним інтересам у вигляді збільшення податкового боргу компанії з 5,11 млрд гривень (станом на травень 2015 року) до 10,6 млрд гривень, станом на травень 2016 року, - заявила нардеп.

"Бонусом до цього боргу є 18 млрд гривень, які штучно виводились з компанії протягом року", - підсумувала Войціцька.

Як відомо, борг компанії сформувався переважно за рахунок несплати самостійно задекларованих сум рентних платежів, а також ПДВ і податку на прибуток.

При цьому дебіторська заборгованість становить 18,676 млрд гривень.

Чистий збиток "Укрнафти" за 2015 рік становить 4,9 мільярда гривень.

ПАТ "Укрнафта" - найбільша українська нафтодобувна компанія. НАК "Нафтогаз України" належить 50%+1 акція "Укрнафти", групі компаній "Приват" Ігоря Коломойського - близько 42% акцій.

Економічна правда