Всесвітній банк: скасування санкцій не допоможе економіці Росії

Четвер, 7 квітня 2016, 12:48

Росії, яка постраждала від нафтового шоку і обмеженого доступу на світові фінансові ринки, чекає довгий шлях до відновлення.

Про це, з посиланням на висновок Світового банку в доповіді про російську економіку, передають "Ведомости".

Як зазначається, РФ як і раніше залежить від нафтового ринку, він визначає сценарії її поведінки.

Швидкого же зростання нафтових цін не буде, хоча період їх мінімуму, мабуть, завершується, вважає СБ.

У базовому варіанті прогнозу нафта до 2018 року буде трохи дорожче 50 доларів за барель. СБ знизив прогноз цін на нафту, а з ним - і російської економіки. Тепер він чекає більшого спаду в 2016 р (на 1,9% замість 0,7% при цині нафти 37 доларів за барель замість 49) і меншого зростання в 2017 р (1,1% замість 1,3% при 48 доларів за барель замість 53).

Скасування санкцій підтримає економіку, але ненадовго. У базовому сценарії ВБ виходить з того, що санкції буде знято в 2018 році: цим пояснюється прискорення економічного зростання Росії в 2018 року до 1,8%, незважаючи на незначне підвищення ціни нафти.

Однак ефект обмежиться одним роком, підрахували аналітики СБ. Так, якщо санкції скасують у 2017 році, то при тій же ціні нафти економіка зросте не на 1,1%, а на 2% за рахунок збільшення інвестицій. Але вже в наступному році зростання сповільниться до 1,7%.

 "Це пов'язано з тим, що само по собі зростання російської економіки обмежене, якщо не буде структурних реформ", - говорить головний економіст СБ по Росії Біргіт Хансль.