Абромавичус розкритикував роботу Фонду держмайна

П'ятниця, 22 квітня 2016, 09:45

Діяльність Фонду держмайна є вкрай неефективною, відомство має стати політично незалежним, пройти реструктуризацію і значне скорочення кадрів.

Про це заявив екс-міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, пише "Інтерфакс-Україна".

"ФДМ - структура повністю не реструктуризована, як ДФС. Ця структура радянська, вона громіздка. Вони займаються всім чим завгодно: і ліквідацією, і реструктуризацією, і управлінням, і продажем", - сказав екс-міністр на "Тижні структурних реформ в честь Кахи Бендукідзе "в Києві.

Він додав, що Фонд також займається по всій країні оцінкою нерухомості і здачею в оренду всіх державних об'єктів, використовуючи при цьому застарілу методологію.

"Потрібно розігнати звідти більшість людей. Повністю відмовитися від безлічі функцій і, швидше за все, передати дуже важливу роль продажу найважливіших об'єктів зовсім іншій структурі - швидше за все, новоствореній. Тому що, як показує практика останніх 1,5 років, найуспішніші реформи робляться командами реформ", - зазначив Абромавичус.

Екс-глава Мінекономрозвитку вказав також, що ФДМ, "начебто", підпорядковується Кабміну, проте в ньому присутня і президентська вертикаль.

"Фонд необхідно зробити більш незалежним, ізолювати від політичних рішень, серйозно реформувати, позбутися від зайвих функцій і зосередитися на приватизації", - підкреслив Абромавічус.

На його думку, приватизація стала одним з провалів в реформах 2015 року нарівні з відсутністю необхідного ДФС і правоохоронних органів.

Екс-міністр нагадав, що за весь минулий рік було приватизовано всього 117 маленьких держоб'єктів всього на 6 млн дол.

Він нагадав, що його команда в Мінекономрозвитку пропонувала поділити всі 1824 працюючих держпідприємства на 3 групи: мають найбільшу інвестиційну привабливість (порти, нафтогазова і титанова галузі, аеропорти) - 22 компанії; з низьким ступенем ймовірності залучення іноземних інвестицій (наприклад, обленерго) - 137 підприємств; масова приватизація - 1158 компаній, чия сумарна річна виручка складає 330 млн дол.

Екс-міністр зазначив, що приватизацію великих підприємств з першої групи необхідно проводити тільки з залученням іноземних радників, тоді як для продажу другої групи можна залучити і місцевих радників, тоді як третю групу треба продавати через інтернет.