Рада зробила крок до незалежності та прозорості НКРЕКУ

Вівторок, 12 квітня 2016, 17:24

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про Національну комісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ)".

"За" законопроект №2966-д проголосувало 285 народних депутатів.

Згідно із пояснювальною запискою, метою законопроекту є виконання Україною зобов’язань як сторони договору про Енергетичне Співтовариство.

"Одним із завдань є створення передумов сталості державного регулюючого впливу на діяльність суб’єктів природних монополій у сфері енергетики через рішення НКРЕКП, що дозволить уникнути  різких коливань в  умовах господарювання суб’єктів, діяльність яких регулюється НКРЕКП, зробить таку діяльність прогнозованою", - йдеться у документі.

Законопроект містить прогресивні норми щодо прозорого призначення членів НКРЕКП на відкритих конкурсних засадах, незалежності регулятора в прийняті ним компетентних та справедливих рішень, відкритості та гласності процесу державного регулювання.

Крім того, законопроект складається з чотирьох розділів, статтями яких встановлюються особливості організації діяльності НКРЕКП, її функції та повноваження, порядок підготовки рішень Комісії, особливості здійснення контролю на ринках енергетики та комунальних послуг.

Економічна правда