Путін не рекомендує бізнесу продавати українські активи - ЗМІ

П'ятниця, 25 березня 2016, 08:55

Президент РФ Володимир Путін на закритій зустрічі з бізнесом порекомендував поки не продавати активи в Україні.

Про це повідомляє російське агентство РБК.

На закритій частині зустрічі з Путіним порушувалося питання про долю активів російських бізнесменів в Україні, розповіли РБК три учасники заходу.

Один з бізнесменів поставив президенту питання про те, чи варто зараз продавати українські активи, враховуючи складні відносини Москви і Києва/

Питання ставилося до того, чи треба продавати активи в Україні або варто чекати, що ситуація зміниться на краще, переказує один з учасників зустрічі.

Відповідаючи, Путін "говорив про те, що поки є надія на нормалізацію відносин, можна почекати". Але це було не зазначенням з боку президента, а лише його оцінкою.

За словами іншого співрозмовника, Путін не рекомендував російським бізнесменам продавати українські активи. Президент дав зрозуміти, що влада там може змінитися, а бізнес і Україна залишаться, переказує зміст дискусії бізнесмен.

Як відомо, в Україні у російських підприємств залишаються великі активи. Державна "Роснєфть" володіє Лисичанським НПЗ в Луганській області, а також 141 АЗС.

UC Rusal Олега Дерипаски володіє в Україні Миколаївським глиноземним заводом.

У "Мечела" Ігоря Зюзіна є частково законсервований Донецький електрометалургійний комбінат.

А у Evraz Романа Абрамовича та Олександра Абрамова - Донецький металургійний завод імені Петровського (виробництво сталі), "Баглійкокс" (виробництво металургійного коксу) і "Суха балка" (видобуток залізної руди).

VimpelCom, підконтрольна структурі Михайла Фрідмана і його партнерів LetterOne, володіє найбільшим українським мобільним оператором "Київстар". Другий найбільший оператор - "МТС Україна", що належить групі МТС.

У банківській сфері працюють "Сбєрбанк України", "дочки" ВТБ і Альфа-банку, дочірній банк Зовнішекономбанку - Промінвестбанк.

Є і більш дрібні інвестиції: наприклад, інвесткомпанія A1 володіє 24% нафтогазової Regal Petroleum, а московська Proxima Capital Group - 20% нафтогазової JKX Oil & Gas, пов'язаної з українським олігархом Ігорем Коломойським.