В ЄБРР пояснили інтерес до українських банків

Четвер, 24 березня 2016, 13:37

Директор представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер заявив, що купівля великих пакетів акцій українських банків була пов'язана з бажанням підтримати системні банки в складній ситуації.

Про це він розповів в інтерв'ю "Економічній правді".

Аджунер зазначив, що ЄБРР не збирається міняти операційну стратегію "Райффайзен банку аваль" і "Укрсиббанку".

"Покупка великих пакетів акцій цих установ була пов'язана з нашим бажанням підтримати системні банки в складній ситуації. Для нас важливо мати посередників в Україні для реалізації банківських програм. І "Райффайзен банк аваль" , і "Укрсиббанк" є нашими контрагентами не тільки тут, але і в Європі. Їх підтримка має для нас стратегічне значення", - сказав він.

"Ще до того, як ми придбали частки в цих установах, у кожного з них були свої програми розвитку. Вони як і раніше актуальні. Ми не будемо нав'язувати банкам фінансові продукти, які їм не цікаві", - запевнив директор представництва ЄБРР в Україні.

За його словами, банки, як правило, самі із задоволенням беруть участь в нових програмах ЄБРР щодо торгового фінансування або кредитування енергозберігаючих проектів.

"Якщо банк хотів займатися малим бізнесом, і це було прописано в його стратегії, ми допоможемо йому продовжувати займатися малим бізнесом", - сказав Аджунер.

Він також зазначив, що ЄБРР цікаві інвестиції в українську банківську систему, і банк розглядає різні варіанти.

"ЄБРР готовий брати участь в передприватизаційній підтримці держбанків: розробці принципів корпоративного управління і стратегії розвитку", - сказав директор представництва ЄБРР в Україні.

"Сподіваємося, скоро в "Ощадбанку" і "Укрексімбанку" з'являться незалежні ради директорів. Що стосується приватного сектора, то тут ситуація трохи інша. У цьому сегменті для нас важливо розуміти, хто реальний власник кредитної установи", - зазначив Аджунер.

За його словами, це дозволить правильно оцінити репутаційні ризики.

"Проведена Нацбанком робота з очищення системи від непрозорих фінансових структур принесе свої плоди. Вона сприяє консолідації ринку. Рано чи пізно з'являться установи, які нам будуть цікаві для інвестування", - підсумував директор представництва ЄБРР в Україні.

Як відомо, 2 лютого 2016 року Європейський банк реконструкції і розвитку збільшив свою частку в статутному капіталі "Укрсиббанку" до 40%.

У березні ЄБРР сконцентрував 30% акцій "Райффайзен Банку Аваль".

Економічна правда