Замість "Газпрому": перший газ з США прибув до Європи

Четвер, 24 березня 2016, 10:45

Швейцарська хімічна компанія Ineos доставила перший етан, видобутий з сланцевого родовища США, в Норвегію.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на повідомлення компанії.

Танкер Ineos Interpid з 27 тисячами кубометрів етану доставлений на нафтохімічне підприємство Ineos - Rafnes в Норвегії.

"Вперше етан, видобутий з сланцевого родовища США, експортується з США і вперше він надходить до Європи", - зазначає Ineos.

Ineos за 5 років інвестувала 2 млрд доларів в проект поставки сланцевого газу з США в Європу, що включає будівництво і довгостроковий чартер 8 газовозів, з'єднання газопроводу довжиною 300 миль зі сланцевого родовища Marcellus до терміналу в Філадельфії і будівництво сховищ.

Відповідно, в Європі компанія побудувала два сховища для етану на підприємстві Rafnes в Норвегії і Grangemouth в Шотландії, де він буде використовуватися як паливо і сировина.

Ineos уклала з Range Resources і Consol Energy 15-річну угоду на поставку етану, пишуть "Ведомости".

Виручка і котирування акцій обох американських компаній знизилися в останні роки на тлі падіння цін на енергоресурси. Тому вони стали намагатися знайти нових покупців на узбережжі Мексиканської затоки, в Канаді і в інших країнах.

"Безсумнівно, нові ринки кінцевих споживачів для наших продуктів за межами Аппалачського басейну життєво важливі для зростання галузі", - сказав представник Consol Energy Брайан Айєлло.

Угода c Ineos "стала неймовірно креативним рішенням того, що у свій час здавалося серйозною проблемою, - що робити з нашим етаном", підкреслює Джефф Вентура, гендиректор і голова ради директорів Range Resources.

Ineos планує використовувати етан на своєму нафтохімічному заводі в Норвегії. До 2020 року вона має намір здійснювати близько восьми поставок з США в місяць, щоб забезпечувати етаном свої нафтохімічні заводи і НПЗ в Європі і завод з виробництва етилену компаній Royal Dutch Shell і Exxon Mobil в Шотландії.

Уряди деяких європейських країн давно сподівалися скористатися результатами сланцевого буму в США, щоб знизити залежність від газу з Росії, яка забезпечує приблизно третину поставок в регіон.

Імпортований Ineos етан не стане заміною російському газу (в основному, це метан), але допоможе знизити ціни на європейському ринку, вважає Карен Сунді, партнер норвезької консалтингової компанії Sund Energy.