Іран не повертатиме в країну більшу частину з заморожених 100 мільярдів

Понеділок, 8 лютого 2016, 20:06

Іран має намір залишити в зарубіжних банках основну частину активів приблизно на 100 млрд доларів, розморожених в результаті зняття санкцій з країни.

Про це заявив віце-президент зі стратегічного планування Ірану Мохаммад Бакер Нобахт, пишуть "Ведомости".

В останні роки уряду вдалося домогтися зниження інфляції з майже 40 до 13% в 2015 році, і тепер він стурбований тим, які наслідки може мати повернення в країну великих сум грошей.

Щоб не стимулювати інфляційний тиск, влада має намір використовувати кошти на закордонних рахунках "як доходи від продажу нафти", сказав Нобахт, якого цитує Financial Times.

За його словами, центробанк буде відкривати акредитиви іранським компаніям і, отримавши від них для платежів гроші в ріалах, платити зарубіжним одержувачам коштів у твердій валюті.

За словами Нобахта, уряду належать лише 7 млрд доларів з розморожених коштів - вони і будуть повернуті в країну і використані в основному для фінансування інфраструктурних проектів.

Інші 38 млрд доларів - це валютні резерви ЦБ, до 50 млрд доларів - кошти Національного фонду розвитку, ще близько 6 млрд доларів - державних компаній і банків.

Як повідомлялося, Іран отримав доступ закордонних активів на суму до до 100 млрд доларів після того, як були відмінені санкції, повʼязані з його ядерною програмою.